< Terug naar vorige pagina

Project

Een volk dat zich zijn verleden niet herinnert heeft geen toekomst': de overheid historische en identiteit verhaal in Rusland, Oekraïne en Kazachstan (1982-2019) (OZRIFTM1)

Met welke historische en identiteit discoursen hebben de Russische, Oekraïense en de Kazachse overheden hanteren tussen 1982 en 2019? Hoe werkt dit discours verschillen door de tijd (synchroon) en door de ruimte (diachroon)? Welke episodes worden geacht het meest belangrijk?
Gedurende de laatste decennia hebben instrumentalisering van de formatie verleden en identiteit integraal aspect van veel nationale en internationale beleidsvorming in Oost-Europa te worden. Deze toenemende belangstelling voor herdenking in de post-communistische ruimte vindt zijn basis in het communistische verleden. Politieke omwentelingen en revoluties in de 21e eeuw hebben aangetoond dat de recente geschiedenis in deze landen is niet volledig verwerkt.
Dit project wil de strategische verhalen die aan de basis van de Russische, Oekraïense en Kazachse historische gouvernementele discours liggen te analyseren. Het zal bestuderen hoe verhalen uit het verleden, zoals gesteld door de politieke actoren, passen in de identiteit-, systeem- en uitgave / beleid verhalen van elk land. Dit zal zorgen voor extra perspectieven op de internationale houding van elk land en op de visie van hun plaats in een polycentrische wereld.
Datum:1 okt 2019 →  30 sep 2023
Trefwoorden:Rusland, Oekraïne, Kazachstan, identiteit, discourse analysis, memory politics
Disciplines:Moderne en hedendaagse geschiedenis