< Terug naar vorige pagina

Project

Kinematische studie van real-time muskuloskeletale beweging aan de hand van dynamische 4D CT scanning (IRP10_b)

Dit IRP thema heeft tot doel een platform te ontwikkelen voor niet-invasieve, in-vivo, intra-articulaire
kinematische studie van het bewegingsstelsel en de betrokken weefsels in real-time beweging. We stellen een aanpak voor die een dynamische 4D CT acquisitie combineert met een merkerloos bewegings-analysesysteem. Hierbij wordt een experimenteel ondersteuningsapparaat ontwikkeld dat een specifieke, relevante en reproduceerbare beweging van het gewricht in de CT gantry gedurende de 4D scan faciliteert. Bijkomend wordt software ontwikkeld voor de verwerking van de verkregen CT data die 4D modellen genereert en weergeeft, in combinatie met augmented reality voor de visuele presentatie en biokinetische parameterisatie van de uitgevoerde beweging.
In deze tweede IRP termijn ligt de focus op translationeel onderzoek met zowel klinische als niet-
klinische einddoelen. Vanuit het klinische perspectief wordt onderzocht of deze aanpak kan helpen bij detectie en beschrijving van vroege tekenen van gewrichtspathologie (in vergelijking met standaard klinische procedures). Dit project omvat ook onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling, zowel chirurgisch als conservatief, voor patienten met gewrichtspathologie, en wordt in eerst instantie gefocust op knie, pols en hand pathologie.
Met betrekking tot revalidatie geneeskunde, hebben we als doel meer inzicht te verschaffen in
weefselbeweging van de knie voor specifieke bewegingsopdrachten (squat) voor zowel gezonde vrijwilligers als voor patiënten met (vroege) osteoarthritis. Virtuele 4D weergave met augmented reality kunnen een directe feedback van de behandeling voorzien gedurende de revalidatie. Dit levert innovatieve toegevoegde waarde in zowel een klinische als een opleidings-context.
Vanuit een niet-klinisch perspectief zullen we onderzoeken of dynamische CT metingen meer inzicht kunnen verschaffen met betrekking tot de vervorming van zachte weefsels onder lokale krachten uitgeoefend door robotische exoskeletten. Deze data maakt een doorgedreven computer-aided design van mens-exoskeletinterfaces (ortheses, banden, riemen, …) mogelijk, wat moet toelaten om de ergonomie en effectiviteit van deze interfaces te verbeteren.
Datum:1 jul 2021 →  Heden
Trefwoorden:musculoskeletal system
Disciplines:Rehabilitatie ingenieurswetenschappen