< Terug naar vorige pagina

Project

Voedselproductie en -verwerking in Grieks-Romeins Egypte (323 v.C. - 284 n.C.) in papyrologische en literaire bronnen

Het doctoraat zal worden geschreven in het kader van het Agros-project: “Agriculture, diet and nutrition in Greco-Roman Egypt. Reassessing ancient sustenance, food processing and (mal)nutrition” (Eos – excellence of science. 40007554). Dit project brengt experts uit de diverse gebieden van de oude geschiedenis, archaeobotanie, archaeozoölogie, papyrologie, Egyptische archeologie, voedselbiochemie en microbiologie, en stabiele isotopenchemie samen. Het doctoraat zal gewijd zijn aan de studie van de geschreven bronnen uit het Grieks-Romeinse Egypte met betrekking tot voedselverwerking, conservering (fermentatie, zouten), bereidingstechnieken en concrete recepten. Met het oog op de haalbaarheid zal de nadruk liggen op de belangrijkste voedingsmiddelen die representatief zijn voor de belangrijkste voedselverwerkingsmethoden. Deze omvatten brood- en bierproductie (die sterk met elkaar verbonden waren in het Grieks-Romeinse Egypte), peulvruchten en geselecteerde vis, vlees en zuivelproducten. Terwijl de nadruk ligt op de papyrologische bronnen, zullen ook andere relevante hedendaagse literaire bronnen worden geraadpleegd. Deze bronnen en werken zullen worden aangevuld met en interageren met bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door andere partners van het project.

Datum:1 sep 2022 →  Heden
Trefwoorden:bread-making, beer-brewing, Graeco-Roman Egypt, Ptolemaic Egypt, papyri
Disciplines:Geschiedenis van de oudheid
Project type:PhD project