< Terug naar vorige pagina

Project

Op transcriptoom gebaseerde behandeling en therapeutische interventie van chronische longallograftdisfunctie.

We streven ernaar een uitgebreide catalogus op te stellen van de moleculaire determinanten die het ontstaan en de progressie van Chronische Long Allograft Dysfunctie (CLAD) aansturen, waarbij we onderscheid maken tussen de twee belangrijkste fenotypes van chronische longtransplantaat-dysfunctie (CLAD), bronchiolitis obliterans syndroom (BOS) en restrictief allograft syndroom (RAS).

Door het transcriptoom van BOS en RAS in longweefsel in het eindstadium te beoordelen, verwachten we een mogelijke algemene of fenotype-specifieke gen-signatuur te identificeren.

Op basis van deze moleculaire handtekening zullen we nieuwe, nauwkeurigere diagnostische markers onderzoeken, die we ook zullen valideren in seriële klinische stalen van BOS- en RAS-patiënten (transbronchiale biopsie, broncho-alveolaire lavage en bloedmonsters) met behulp van multiplex-methodologie, waarbij we de mogelijke klinische toepasbaarheid beoordelen .

Bovendien streven we ernaar om op basis van de waargenomen signatuur nieuwe/hergebruikte therapieën voor te stellen, die adequate ziektepreventie en/of effectievere ziektebestrijding mogelijk kunnen maken.

Uiteindelijk streven we ernaar dat dit project zal resulteren in een verbeterd (gepersonaliseerd) medisch management van longtransplant patiënten met een risico op - of met gevestigde - CLAD en daardoor ook zal helpen bij het bieden van betere resultaten voor patiënten met cystische fibrose, waardoor ze een lang en goed leven kunnen leiden.

Datum:1 feb 2022 →  31 jan 2024
Trefwoorden:lung allograft dysfunction
Disciplines:Respiratoire geneeskunde