< Terug naar vorige pagina

Project

Een nieuwe generatie van eiwit-gebaseerde electronica (PRINGLE). (PRINGLE)

Onlangs is een geheel nieuw type van bacterien ontdekt dat hoge elektrische stromen over centimeters-lange afstanden kan geleiden via lange, dunne vezels. Recente studies door leden van het PRINGLE consortium onthullen dat deze eiwitvezels buitengewone eigenschappen bezitten, waaronder een elektrisch geleidingsvermogen dat dat van elk bekend biologisch materiaal met ordes van grootte. De ambitie van PRINGLE is om het enorme technologische potentieel van dit nieuw ontdekte biomateriaal te ontsluiten. Daartoe stellen we voor om op maat gemaakte eiwitstructuren te gebruiken als elementaire actieve en passieve componenten in een nieuwe generatie van biocompatibele en biologisch afbreekbare elektronische apparaten. De resulterende technologische visie op lange termijn is een radicaal nieuw type elektronica (PROTEONICS) tot stand te brengen dat volledig op biologische basis en CO2 neutraal is, en waarin proteïne componenten verschillende soorten elektronische functionaliteit kunnen leveren. PRINGLE zal de fundamentele en technologische basis leggen voor PROTEONICS door (1) fabricage- en patroontechnologieën te ontwikkelen voor proteonische materialen en nanostructuren, (2) het afstemmen van de elektronische eigenschappen van deze proteonische materialen op een voor het doel geschikte manier en (3) de integratie van proteonische materialen als functionele componenten in elektronische apparaten die volledig uit eiwitten bestaan. Als zodanig kan PRINGLE technologie zorgen voor een belangrijke doorbraak naar de volgende generatie elektronica toepassingen in een circulaire economie, waarbij geheel nieuwe wegen worden ingeslagen voor de koppeling van biologische systemen met elektronica en geheel nieuwe duurzame productie- en recyclagepaden voor elektronische componenten.
Datum:1 mei 2022 →  Heden
Trefwoorden:GELEIDENDE POLYMEREN, ELEKTRONICA, BACTERIE, PROTEÏNEBOUWKUNDE
Disciplines:Elektronische (transport)eigenschappen, Proteïnen, Microbiologie niet elders geclassificeerd
Project type:Samenwerkingsproject