< Terug naar vorige pagina

Project

MIJNWERKERS AAN HET STUUR: De participatie van kleinschalige producenten in de regulering van de mondiale toeleveringsketen van herlaadbare batterijen.

Westerse bedrijven die mineralen verwerken voor herlaadbare batterijen voor elektrische wagens, worden meer en meer verplicht om sociale, ecologische en mensenrechten risico's in hun toeleveringsketen te erkennen en op te lossen. Deze toegenomen verantwoordelijkheid gaat gepaard met een toenemende betrokkenheid en invloed van bedrijven en andere niet-statelijke actoren in de regulering van mondiale toeleveringsketens. Wegens de ongeziene snelheid waarmee nieuwe regulerende initiatieven worden uitgerold, is er vaak echter weinig ruimte voor betekenisvolle participatie van kleinschalige producenten. Zij krijgen amper een actieve stem in de ontwikkeling, het beheer en de monitoring van dergelijke initiatieven. Daarbij komt nog dat deze mondiale regulerende initiatieven niet voldoende rekening houden met alternatieve normatieve en kennissystemen, noch met machtsonevenwichten binnen en rondom mondiale toeleveringsketens. Geconfronteerd met deze tekortkomingen, wil dit onderzoeksproject de kleinschalige producenten 'aan het stuur' zetten. We combineren daarvoor theoretische inzichten rond niet-statelijke regulering van toeleveringsketens met kritische literatuur rond participatie in ontwikkelingsprocessen. Empirische data zullen worden verzameld in de Democratische Republiek Congo, door middel van een innovatieve mix van participatieve methoden en met specifieke aandacht voor digitale technologieën.
Datum:1 jan 2022 →  Heden
Trefwoorden:PARTICIPATIE, SUPPLY CHAINS, MINERALEN
Disciplines:Antropologie van economie en ontwikkeling, Postkoloniale studies, Ontwikkelingsstudies, Globalisering, Multilevel governance niet elders geclassificeerd