< Terug naar vorige pagina

Project

Beeldvorming van de nucleaire import en integratie van enkelvoudige HIV partikels

Tot op heden zijn 38 miljoen mensen wereldwijd besmet met het humaan immuundeficiëntievirus type 1 (HIV-1). Antiretrovirale therapie kan de replicatie van HIV-1 onderdrukken en voorkomt het optreden van het verworven immuundeficiëntiesyndroom (AIDS). De behandeling is levenslang aangezien het virus terug opduikt uit reservoirs na het onderbreken van de therapie. Inzicht in de interacties tussen de gastheer en de virale eiwitten tijdens de replicatiecyclus is van vitaal belang om nieuwe strategieën voor een HIV genezing te ontwikkelen. 
In dit onderzoeksvoorstel gebruiken we een state-of-the-art beeldvormingsplatform om de vroege replicatiestappen van HIV op een enkel virusniveau te bestuderen met behulp van confocale microscopie van virus gemerkt met eGFP-integrase. We zullen HIV partikels die de kern binnendringen, karakteriseren met behulp van expansiemicroscopie.
We zullen daarna de rol onderzoeken van de transportines 1 en SR2 (TNPO1 / TRN-SR2) in de nucleaire import van HIV. Verschillende parameters, zoals nucleaire import efficiëntie, nucleaire lokalisatie en de HIV integrase (IN) oligomerisatietoestand zullen worden bepaald na depletie van transportine of door gebruik te maken van een interactiedefectieve mutant van TRN-SR2. Ten slotte zullen we de relatie bestuderen tussen de selectie van de plaats van integratie en transcriptieniveaus van HIV via bDNA-beeldvorming.  Dit onderzoek zal bijdragen tot nieuwe strategieën voor de functionele genezing van HIV infectie.

Datum:1 jan 2022 →  Heden
Trefwoorden:HIV-1, early replication steps, expansion microscopy
Disciplines:Virologie, Intracellulaire compartimenten en transport