< Terug naar vorige pagina

Project

Etnisch-raciale ongelijkheden in toegang tot en kwaliteit van gezondheidszorg

Een groeiende lijn van interdisciplinair onderzoek heeft de verschillende vormen van ongelijkheden gedocumenteerd die etnische en geracialiseerde minderheden ervaren in hun toegang tot en kwaliteit van gezondheidszorg, en dus in hun gezondheidsresultaten. Verschillen in sociaaleconomische en taalkundige hulpbronnen, culturele en religieuze stereotypen, sociale netwerken en discriminatie zijn enkele van de mechanismen die ten grondslag liggen aan de waargenomen gezondheidsverschillen. Minder bestudeerd zijn de ruimtelijke mechanismen, zoals segregatie in woningen, die ook kunnen bijdragen aan de (re)productie van deze ongelijkheden langs etnische en raciale lijnen.

Hoewel deze dynamiek in toenemende mate wordt bestudeerd en getheoretiseerd in Noord-Amerika en het VK, is er minder onderzoek in continentaal Europa. Dit project heeft tot doel deze leemte op te vullen door etno-raciale ongelijkheden in toegang tot gezondheidszorg en gezondheidsresultaten in België en Frankrijk te onderzoeken met behulp van een mix van administratieve en enquêtegegevens en te focussen op ruimtelijke mechanismen.

Datum:10 jan 2022 →  Heden
Trefwoorden:etnische ongelijkheden, gezondheid, migratie
Disciplines:Stedelijke en regionale geografie, Gezondheidseconomie, Sociologie van gezondheid, Ras- en etnische relaties, Gezondheidsgeografie, Migratie