< Terug naar vorige pagina

Project

It takes two to tango: De barrières, katalysatoren en de voordelen van strategische informatie-uitwisseling tussen de politieke boards en senior management in de lokale autoriteiten.

Hoewel een politieke raad en het management team in een lokale overheid vaak als onafhankelijk van elkaar gezien worden (dichotomie politiek-bestuur), stellen zowel de strategischmanagementliteratuur als het complementariteitsperspectief dat goed bestuur bepaald wordt door de samenwerking tussen beiden. Politieke raden en het management team moeten volgens dit perspectief dan ook strategische informatie met elkaar delen. Verrassend genoeg vinden we hier zo goed als geen onderzoek over terug. Wat is de mate van strategische informatie-uitwisseling tussen een politieke raad en het management team? Welke barrières, drijfveren en voordelen zijn er verbonden aan strategische informatie-uitwisseling? Dit onderzoeksvoorstel wil deze vragen helpen beantwoorden door (1) de mate van strategische informatie-uitwisseling in kaart te brengen; (2) De impact van zowel rolgedrag van politieke raden en management teams als groepsdynamiek op strategische informatie-uitwisseling te bestuderen; (3) Te onderzoeken hoe strategische informatie-uitwisseling een impact heeft op goed bestuur. Om dit te doen voeren we vier studies uit. De bevindingen van dit project geven een nieuwe inkijk in het belang van politiek-ambtelijke samenwerking voor publiek management.

Datum:1 nov 2021 →  Heden
Trefwoorden:onderlinge afhankelijkheid., Politiek-administratie relatie, Strategische informatie-uitwisseling
Disciplines:Publiek management, Organisaties voor openbaar bestuur, Openbaar en not-for-profit management, Gedragseconomie op microniveau, Strategisch management