< Terug naar vorige pagina

Publicatie

FOSB rapport 2020 voor de Vlaamse wetenschappelijke instellingen

Boek - Rapport

In de wetenschap wordt steeds meer belang gehecht aan Open Science, het principe dat onderzoek zo toegankelijk en transparant mogelijk moet zijn.
Om dit te promoten werd in 2020 de Flemish Open Science Board (FOSB) opgericht, die onder andere vijf ‘KPI’s voor Open Science in Vlaanderen’ heeft opgesteld. Deze KPI’s leggen streefcijfers op voor vijf verschillende aspecten van Open Science: ORCID iD’s, datamanagementplannen, FAIR data, open access en open data. Alle Vlaamse publieke onderzoeksinstituten - die hierin financieel worden ondersteund - moeten voldoen aan deze streefcijfers. Daarnaast moet ieder onderzoeksinstituut jaarlijks een Open Science verslag opstellen. Het eerste verslag moet ingediend worden vóór 1 mei 2021 en moet een nulmeting van de KPI’s bevatten.
De zes Vlaamse Wetenschappelijke Instellingen (VWI’s) hebben beslist op dit vlak nauw samen te werken. Om deze samenwerking concreet gestalte te geven, werd in drie VWI’s (het INBO, het ILVO en de Plantentuin) een centrale functie van datasteward gecreëerd. Deze drie datastewards ondersteunen niet enkel hun eigen instelling, maar ook de VWI’s die geen datasteward hebben (het Waterbouwkundig Laboratorium, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het KMSKA). Een eerste concreet resultaat van de VWI-samenwerking is de Open-Science-nieuwsbrief, waarvan het eerste nummer in december 2020 werd gepubliceerd.
In dit rapport wordt nagegaan hoe de VWI’s aan de Open Science streefdoelen kunnen voldoen. Dat gebeurt in drie stappen. Eerst wordt een overzicht gegeven van de huidige situatie, waaruit blijkt dat alle VWI’s reeds belangrijke initiatieven hebben genomen op het gebied van Open Science, maar ook dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de instellingen. Na dit overzicht worden de KPI’s van de FOSB besproken. Tenslotte worden concrete actiepunten voorgesteld om de KPI’s te behalen én te handhaven.

Aantal pagina's: 28
Jaar van publicatie:2020