< Terug naar vorige pagina

Project

Hogere planten MONEOS (De Vlaamse Waterweg)

Schorvegetaties vervullen een aantal ecosysteemdiensten:
- Habitat: als leefgebied voor verschillende plant- en diersoorten die veelal specifiek zijn aangepast aan de dynamische omstandigheden waaraan de schorren onderhevig zijn.
- Waterkwaliteit: als sink voor onder andere koolstof, stikstof en andere nutriënten die het ecosysteem kunnen belasten en bijgevolg impact hebben op andere trofische niveaus (vissen, benthos, vogels).
- Primaire productie: binnen het zoetwatergetijdengebied vervullen de schorren een belangrijke rol als bron van silicium, nodig voor de groei van kiezelwieren.
- Overstromingsrisicobeheersing: rechtstreeks door het beschermen van de achterliggende dijken en onrechtstreeks door het dissiperen van hydro-energie.

Het leveren van deze diensten is verbonden aan een aantal kwaliteitskenmerken van de schorvegetatie die moeten opgevolgd worden ter evaluatie. Bovendien rusten er Natura2000-doelstellingen op de schorren, zijn schorren een biologisch kwaliteitselement voor de Kaderrichtlijn Water en moet ook schorbeheer rekening houden met de EU verordening betreffende invasieve uitheemse soorten.
Datum:1 jan 2019 →  31 dec 2023