< Terug naar vorige pagina

Publicatie

Monitoring van ontsnipperings-maatregelen voor herpetofauna in Vlaanderen

Boek - Rapport

Ondertitel:Eindrapport
Dit rapport vormt het eindproduct van het meerjarig onderzoeksproject ‘Monitoring van ontsnipperingsmaatregelen voor herpetofauna in Vlaanderen’.
Reeds enkele decennia worden op verschillende plaatsen in Vlaanderen maatregelen genomen om verkeersslachtoffers bij amfibieën te beperken. Naast de talrijke manuele overzetacties die veelal getrokken worden door vrijwilligers, zijn de afgelopen jaren ook meer permanente systemen aangelegd om deze dieren veilig aan de andere kant van de weg te helpen. Meestal gaat het om tunnels en geleidingssystemen, maar ook andere ondersteunende constructies zoals opvanggoten, stopwanden, etc kunnen deel uitmaken van het systeem.
Doelstelling
Dit project had als doelstelling om een overzicht te krijgen van de bestaande voorzieningen voor amfibieën en reptielen (herpetofauna) aan gewest- en gemeentewegen en een beeld te krijgen van hun werking. De opdracht bestond uit twee delen.
1/ Het opmaken van een overzicht van alle bestaande voorzieningen voor herpetofauna in Vlaanderen met een beoordeling van een selectie daarvan en een voorstel van remediëring om te komen tot een meer duurzame werking. Door middel van de beoordeling van 25 nauwkeurig geselecteerde voorzieningen werd getracht een beter beeld te krijgen op deze laatste vraag.
2/ De monitoring van een selectie van een aantal bestaande voorzieningen verspreid over heel Vlaanderen met als doel antwoorden te vinden op volgende onderzoeksvragen:
- worden de geselecteerde herpetofaunavoorzieningen effectief gebruikt?
- hoeveel dieren maken gebruik van de voorzieningen?
- wat zijn de kansen en knelpunten van de onderzochte herpetofaunavoorzieningen?
Op basis van de resultaten hopen we lessen te trekken voor de optimalisatie van de bestaande voorzieningen, zowel voor de herpetofaunavoorzieningen die onderzocht en gemonitord werden als voor de niet onderzochte voorzieningen. De uiteindelijke doelstelling bestond eruit om met het advies aan de slag te gaan op Vlaamse schaal, zowel voor de reeds bestaande als voor de in de toekomst aan te leggen herpetofaunavoorzieningen.
Aantal pagina's: 202
Toegankelijkheid:Open