< Terug naar vorige pagina

Project

gewelddadig slachtofferschap en infectierisico's in de overlevingseconomie van sekswerk in Jimma

Introductie en ontwikkelingsrelevantie:

Er is een totaal gebrek aan deugdelijke en betrouwbare informatie over sekswerk in het algemeen, en over de relatie tussen het levensonderhoud en de strategieën van sekswerkers en het slachtofferschap en de gezondheidsrisico's die ze lopen in het bijzonder. Dit maakt dat elk beleid met betrekking tot gezondheid en veiligheid in de prostitutie voornamelijk gebaseerd is op intuïtie en anekdotisch bewijs. Ook outreach kan baat hebben bij betrouwbaar bewijs met betrekking tot de strategieën en levensomstandigheden van mensen die betrokken zijn bij prostitutie. Dit onderzoek heeft tot doel de fysieke en medische gevaren en risico's, en de correlaties en uitkomsten van deze risico's, te documenteren van mensen die betrokken zijn bij prostitutie in Jimma, Ethiopië. De kern van het project bestaat uit het verzamelen, analyseren en verspreiden van onderzoeksgegevens van een steekproef van sekswerkers op meerdere locaties en marktsegmenten in Jimma, Ethiopië. Dit project zal een bewijsbasis bieden voor een volksgezondheidsstrategie voor sekswerkerspopulaties in tal van sites en marktsegmenten.

Prostitutie is een goed onderzocht thema en de impact ervan op de kwaliteit van leven en gezondheid van de deelnemers wordt vrij intensief besproken in de academische literatuur (algemene enquêtes in Cunningham & Shah, 2016; Dewey, 2015; Musto, Jackson, & Shih, 2015 ; Weitzer, 2009), ook wat Ethiopië betreft (zie bijv. Alemayehu et al., 2015; Lemma, Belaynew, & Tadesse, 2015; van Blerk, 2016; Weldegebreal, Melaku, Alemayehu, & Gebrehiwot, 2015). Al met al lijkt onderzoek te concluderen dat sekswerkers een verhoogd risico lopen om slachtoffer te worden van fysiek geweld (Alemayehu et al., 2015; Mooney et al., 2013; Yohannes, Kassa, Buruh, Damte, & Fantahun, 2015) en seksueel geweld. overgedragen infecties met bijvoorbeeld een HIV-prevalentie van 24,3%, vergeleken met 1,2% voor Ethiopische vrouwen in het algemeen (https://www.unaids.org/en/regionscountries/countries). Dit project heeft tot doel de wetenschappelijke leemte op te vullen met betrekking tot de risico's en het slachtofferschap van Jimma-sekswerkers op beide gebieden, en de documentatie te verschaffen die het beleid en de outreach mogelijk maakt om problemen effectiever aan te pakken en de groepen te bereiken die het meeste risico lopen.

Beschrijving van het onderzoeksonderwerp en de doelstellingen:

In deze Ph.D. onderzoek, streven we ernaar enquêtegegevens van een uitgebreide steekproef van sekswerkers te verzamelen en te analyseren, en zo op verschillende manieren een bijdrage te leveren.

Allereerst gaan we data verzamelen waarmee we sekswerkers uit verschillende soorten prostitutiemarkten met elkaar kunnen vergelijken. De bestaande literatuur over Ethiopië is, op enkele uitzonderingen na, beperkt tot één locatie of één prostitutiemarktsegment, terwijl prostitutie in werkelijkheid plaatsvindt in zeer uiteenlopende settings en segmenten: op straat, in privéwoningen, vanuit (informele) bordelen, en enzovoort. Dit voorstel beoogt een begin te maken met het opvullen van deze leemte door de nodige documentatie te verstrekken van gelijkwaardige en vergelijkbare gegevens over gezondheids- en veiligheidsproblemen waarmee sekswerkers in meerdere segmenten van de prostitutiemarkt te maken hebben. Sekswerkers lijken vanuit verschillende locaties te werken. In Jimma lijken nogal wat ontmoetingen te gebeuren in hotels en bars (https://www.ippf.org/blogs/providing-safe-space-sex-workers-ethiopia). Er zijn aanwijzingen dat andere sekswerkers diensten verlenen vanuit het makelaarshuis. Er is ook kwalitatief bewijs dat een aanzienlijk deel van de straatkinderen systematisch of onregelmatig seks verkoopt (Doja, 2020; Nagesso, 2019; Neme & Bekele, 2019). Als de parallel opgaat met straatkinderen en jongeren die elders seks verkopen, doen zij waarschijnlijk hun zaken in rustige delen van de openbare ruimte of begeleiden zij de klanten naar hun auto, woonplaats of hotel.

Ten tweede is het promotieonderzoek sterk gericht op die aspecten die de gezondheid en veiligheid, lichamelijke integriteit en levenskwaliteit van sekswerkers bedreigen. Meer in het bijzonder zullen we (minstens) twee aspecten van beroepsrisico's door sekswerk peilen. Allereerst kijken we naar het risico op gewelddadig slachtofferschap (Deering et al., 2014). Het onderzoek zal documenteren hoe sekswerkers de risico's van geweld van klanten, leeftijdsgenoten, omstanders en de politie inschatten, en hoe zij op deze beoordelingen reageren. Het tweede aspect van gedocumenteerde beroepsrisico's sluit beter aan bij de dominante literatuur over volksgezondheid: correlaties van onveilige seksuele praktijken, die onder meer kunnen leiden tot verhoogde risico's op seksueel overdraagbare aandoeningen (Prüss-Ustün et al., 2013). Het uiteindelijke doel van dit project is om een wetenschappelijke basis te bieden voor latere programma's die ingrijpen op deze twee kritieke gebieden die de kwaliteit van leven van de doelgroep bedreigen.

Ten derde wordt aandacht besteed aan cliënten en het functioneren van de prostitutiemarkt. Met name risiconiveaus en het beheer ervan door sekswerkers is altijd een functie van de institutionele en fysieke opzet van de prostitutiescène, haar klantenbestand en haar relatie met de samenleving als geheel. Ten eerste is het stigma in vrouwelijk sekswerk behoorlijk ongelijk verdeeld en treft het sekswerkers meer dan klanten. Cliënten kunnen hierdoor een bedreiging vormen voor vrouwelijke sekswerkers, bijvoorbeeld wanneer er onenigheid ontstaat tussen beide partijen, voor, tijdens of nadat een transactie heeft plaatsgevonden. De rol van lotgenoten, politie en omstanders bij het al dan niet verlenen van hulp, of zelfs het creëren van eigen dreigingen, kan hierbij een cruciale rol spelen. De verwachting is dat deze partijen, afhankelijk van het type prostitutiemarkt waarin mensen werken, verschillende rollen kunnen spelen, wat leidt tot verschillende uitkomsten in risico's en schade. Een ander belangrijk aspect is dat we verwachten dat de politie niet gelijkmatig toezicht houdt op en hard optreedt tegen prostitutieactiviteiten. Afhankelijk van de zichtbaarheid, de overlast voor omstanders en de mate waarin bepaalde handelingen zoals tippelen verboden zijn, verschilt de handhaving per plaats en marktsegment. Recent onderzoek lijkt te suggereren dat feitelijk gedwongen criminalisering het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen kan doen toenemen als gevolg van verminderd condoomgebruik (Cameron, Seager, & Shah, 2020).

Ten slotte zal in het onderzoek aandacht worden besteed aan schokken die van invloed kunnen zijn op de gezondheid, veiligheid en het verdienvermogen van sekswerkers. Het is onmogelijk om te voorspellen welke soorten schokken kunnen optreden, maar de literatuur ondersteunt die negatieve inkomensschokken (Gong, de Walque, & Dow, 2019) en situaties zoals het geweld na de verkiezingen in Kenia (LoPicallo, Robinson, & Yeh, 2016). ) sekswerkers dwingen meer risico's te nemen. Ook suggereert recent onderzoek naar de Covid-19-epidemie dat gelegaliseerde prostitutiemarkten en meer zichtbare marktsegmenten gemakkelijker aan lockdownmaatregelen voldoen dan meer afgelegen en ondergrondse segmenten (Azam, Adriaenssens, & Hendrickx, 2020). Kortom, zowel vanuit het oogpunt van actie en volksgezondheidsonderzoek, als vanuit een analytische benadering, is het nieuwe dat we ernaar streven om sekswerkers op verschillende plaatsen en institutionele opstellingen gelijktijdig en vanuit een vergelijkend perspectief tussen marktsegmenten te documenteren. en locaties. Deze aanpak stelt ons in staat om overeenkomsten en verschillen te documenteren in de gezondheids- en veiligheidsrisico's waarmee sekswerkers uit meerdere segmenten worden geconfronteerd en hun gedragsreacties. Ook zal het ons in staat stellen om het functioneren van deze marktsegmenten voor seksuele dienstverlening te vergelijken, waardoor mogelijke verklaringen kunnen worden gegeven voor de gevonden verschillen tussen sekswerkers in risicobronnen, gedragsreacties en de daaruit voortvloeiende (gebrek aan) kwaliteit van leven.

 

Datum:1 dec 2021 →  Heden
Trefwoorden:Violent victimization, Infection risks, Sex work, Survival economy
Disciplines:Bedrijfseconomie, Culturele economie, economische sociologie, economische antropologie
Project type:PhD project