< Terug naar vorige pagina

Project

Niet-persoonsgebonden gegevens van de privésector krachtens het EU-recht: Recht, macht en de rol van technologie

Gegevens worden steeds belangrijker voor de privésector in Europa. Initiatieven die technologieën en private ordeningsmechanismen combineren, zoals "dataruimten", kunnen bepalend zijn voor de wijze waarop de categorie "niet-persoonsgebonden gegevens" zal worden geregeld. Tegelijkertijd geven bepaalde aspecten van de bestaande en nieuwe wetgeving inzake niet-persoonsgebonden gegevens (het traditionele mechanisme van openbare ordening) een normatieve inhoud aan technologieën en particuliere ordeningsmechanismen.

Het EU-recht bepaalt bepaalde regels betreffende niet-persoonsgebonden gegevens, maar het risico bestaat dat dergelijke initiatieven nieuwe vormen van geprivatiseerd recht ontwikkelen, waarbij de macht op het gebied van de regelgeving inzake niet-persoonsgebonden gegevens wordt vormgegeven, met gevolgen voor het gegevens recht als zodanig. Om deze dynamiek tussen recht, technologie en private ordening verklaarbaar te maken, is daarom een onderzoeksaanpak nodig die deze fenomenen binnen het juridisch onderzoek een plaats kan geven en tegelijkertijd een systematisch begrip van private macht en hoe die tot stand komt, mogelijk maakt.

Dit onderzoek beoogt gezamenlijk de eerbied door de wet, technologieën en private ordeningsmechanismen met macht in private sector niet-persoonlijke gegevens aan te pakken via systematische studie van de wet en opkomende initiatieven die dergelijke gegevens reguleren.  Daarom wordt de benadering van de “Law and Political Economy” (LPE) gevolgd en wordt ingegaan op: (1) wat de wet is die niet-persoonlijke gegevens regelt; (2) of aspecten van het recht zich aan technologie of private ordening onderwerpen; (3) wat de normatieve inhoud is van technologieën en particuliere ordening die niet-persoonlijke gegevens in de privésector regelen, en; (4) hoe eerbieding door de wet, technologieën en private ordening vorm geven aan macht in niet-persoonlijke gegevens in de privésector.

Datum:17 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Data
Disciplines:Intellectuele eigendomsrecht
Project type:PhD project