< Terug naar vorige pagina

Project

Epoxides als nieuwe platformchemie voor chemisch robuuste waterzuiveringsmembranen

Ontziltingsmembranen kunnen een oplossing bieden om waterschaarste te overwinnen daar zij afval- en zeewater omzetten in zoet water. Polyamide membranen worden reeds 40 jaar gebruikt in de industrie, maar kunnen niet worden ingezet voor nieuwe toepassingen omwille van hun beperkte chemische stabiliteit. Een nieuwe generatie van chemisch-robuuste membranen die zout tegenhouden is dus zeer gewenst voor toepassingen in veeleisende omstandigheden (bv. oxiderende, zure en basische condities, solvent-bevattende waters en schoonmaakproducten).

De belangrijkste doelstelling van deze postdoc is om de hoge chemische stabiliteit van epoxide-gebaseerde polymeren uit te buiten om waterzuiveringsmembranen te maken die zowel een hoge zoutselectiviteit als een uitstekende chemische bestendigheid bezitten. Recent heeft de kandidate de eerste epoxide-gebaseerde membranen gemaakt via interfaciale polymerisatie. Hier zal epoxide interfaciale polymerizatie ontwikkeld worden als nieuw chemieplatform voor membraansynthese. Dit zal gedaan worden door innovatieve polymerizatiecondities en -strategieën te onderzoeken, membraan synthese-eigenschap-performantie relaties tot stand te brengen, en iontransport mechanismen toe te lichten. Deze fundamentele inzichten, samen met de veelzijdigheid van epoxidechemie, zullen toelaten om op-maat-gemaakte membranen te testen in toepassingen zoals de ontzilting van chloorbevattend zeewater, en het opzuiveren van zeldzame aardmetalen uit zure mijnafvalwaters.

Datum:1 nov 2021 →  Heden
Trefwoorden:chemically robust water purification membranes
Disciplines:Chemische karakterisering van materialen, (Afval)waterzuiveringsprocessen, Materiaalsynthese, Polymeerverwerking