< Terug naar vorige pagina

Project

Het opzetten van een evidence ecosysteem voor eerstehulptraining in lage- en middeninkomenslanden: de brug tussen onderzoek en praktijk.

In Sub-Saharaans Afrika zijn jaarlijks ongeveer 5,1 miljoen sterfgevallen te wijten aan aandoeningen die mogelijk hadden kunnen worden verholpen door prehospitale en spoedeisende zorg. In dat opzicht wordt eerstehulptraining aan leken door de Wereldbank gepromoot als een zeer kosteneffectieve manier om de last van ziekte en letsel te verminderen. Rode Kruis-Vlaanderen (RKV) implementeert eerstehulpopleidingsprogramma's in verschillende landen in Sub-Saharaans Afrika. Het doel van dit doctoraatsproject is om wetenschappelijk bewijs op dit gebied te genereren, identificeren en implementeren door het creëren van een 'evidence-ecosysteem'. Deze term wordt gebruikt om het verband weer te geven tussen de verschillende stappen van de ontwikkeling tot het toepassen van wetenschappelijk bewijs (“evidence”) in de praktijk: verzamelen en synthetiseren van evidence, kennisvertaling, verspreiding, implementatie, evaluatie en productie van evidence. Idealiter zijn deze stappen verbonden in een cyclus waarin het genereren van nieuwe evidence opnieuw leidt tot nieuwe synthese van evidence, maar in werkelijkheid gebeuren veel van deze stappen onafhankelijk van elkaar door verschillende organisaties en informeren ze elkaar niet. Daarom zal dit project aan elke stap van de cyclus werken en ervoor zorgen dat bewijs in de praktijk wordt gebruikt alsook dat de praktijk nieuwe data aanlevert. Meer specifiek zijn voor elke stap van het 'evidence-ecosysteem' de volgende onderzoeksactiviteiten en operationele stappen gepland: 1) synthese van bewijs door enerzijds de ontwikkeling van nieuwe, onderwerp- en contextspecifieke, evidence-based eerstehulprichtlijnen en anderzijds de ontwikkeling van een systematische review over de impact van eerstehulpopleidingen, 2) vertaling van de evidence-based eerstehulprichtlijnen en de beste beschikbare wetenschappelijk bewijzen naar evidence-based opleidingspakketten, 3) verspreiding van bewijs door lokale trainers in de partnerlanden van RKV op te leiden met behulp van de opleidingspakketten (in samenwerking met RKV Internationale Samenwerking), 4) implementatie van bewijs door ervoor te zorgen dat de opleidingspakketten in de praktijk worden gebruikt in de partnerlanden van RKV in sub-Saharaans Afrika (in samenwerking met RKV Internationale Samenwerking), 5) evaluatie van bewijs door het verzamelen en analyseren van gegevens over onder meer helpend gedrag, letseltypes en eerstehulpcompetenties, en 6) productie van bewijs door het uitvoeren van een gerandomiseerde gecontroleerde studie in Rwanda om de effectiviteit van eerstehulptraining via blended learning te meten op basis van onderwijsresultaten.

Datum:26 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:First Aid Training, Evidence-Based Practice, Evidence Ecosystem, Low- and Middle Income Countries, Blended Learning
Disciplines:Maatschappelijke gezondheidszorg niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project