< Terug naar vorige pagina

Project

Naar een gebalanceerd perspectief op autonomie-ondersteunend en structurerend coachgedrag om het welzijn en de maatschappelijke vaardigheden van atleten te optimaliseren.

Coaches zijn cruciaal in het creëren van een klimaat waarin atleten sociaal en psychologisch groeien, maatschappelijke vaardigheden zoals proactief gedrag ontwikkelen, en terwijl voldoende progressie maken wat noodzakelijk is voor hun lange-termijn motivatie. Onderzoek naar (eenzijdige) autonomie-ondersteunende en structurerende coachgedragingen toont uiteenlopende resultaten omtrent deze uitkomsten. Aangezien beide types van coachgedrag elkaar niet uitsluiten, beoogt dit project een verfijnd inzicht te verkrijgen in configuraties van autonomie-ondersteunend en structurerend coachgedrag, en hoe deze verband houden met het welzijn, de ontwikkeling van maatschappelijke vaardigheden en progressie van atleten. Vermits coaches niet in een sociaal vacuüm actief zijn, willen we nagaan welke configuraties gunstig zijn voor deze atleetuitkomsten, en in welke mate dit afhankelijk is van contextuele factoren zoals de leiderschapsverwachtingen van atleten en hun mate van competentie frustratie. Door deze bevindingen te vertalen in een opleidingsprogramma voor coaches, en de effectiviteit ervan te testen, sluit dit project niet enkel aan bij de coachwetenschap, maar levert het ook kennis op die structureel geïntegreerd zal worden in Vlaamse coachopleidingen. Bijgevolg kunnen coaches worden opgeleid in het aanpassen van hun gedrag om het psychosociale welzijn van sporters te bevorderen, hun maatschappelijke vaardigheden te ontwikkelen en voldoende progressie te garanderen. 

Datum:1 nov 2021 →  Heden
Trefwoorden:Coach leadership, Athletes’ psychosocial well-being, Optimizing coach behavior
Disciplines:Psychologie van sport en fysieke activiteit, Sociaal gedrag en sociale actie, Onderwijspsychologie en educatief ontwerp, Lerarenopleiding
Project type:PhD project