< Terug naar vorige pagina

Project

Herinneringen filmen / Mijn familie filmen. Intergenerationeel trauma en het prothetisch geheugen van WO II in cinema

Dit doctoraatsonderzoek in de kunsten analyseert de rol van documentaire cinema in de creatie van 'prothetische herinneringen': de manieren waarop personen zich gebeurtenissen 'herinneren' die ze niet persoonlijk hebben meegemaakt. Mijn onderzoek richt zich op het prothetisch geheugen van WOII in de post-Sovjet samenleving door middel van cinema en stelt een nieuw theoretisch en praktisch kader voor om prothetisch geheugen te onderzoeken door middel van 'first-person' documentaires.

De doelstellingen van dit project zijn:
(1) Onderzoeken hoe (prothetische) 'herinneringen' kunnen worden of werden gevormd, overgedragen en gereflecteerd in non-fictie cinema.
(2) Het ontdekken van nieuwe methodologieën en praktijken die zullen worden toegepast bij het maken van een documentaire over intergenerationeel trauma en prothetische herinnering aan WO II in de hedendaagse samenleving. De film zal focussen op de erfenis van WOII en het Stalinisme op drie opeenvolgende generaties in mijn familie.
(3) Het creëren van een theoretisch en praktisch kader voor hedendaagse filmmakers die werken rond intergenerationeel trauma en prothetische herinneringen aan militaire conflicten en hun nasleep.

Het project zal resulteren in een langspeel documentaire en in verschillende wetenschappelijke artikelen. Deze zullen de ruggengraat vormen van mijn proefschrift. De film en het proefschrift zullen een eenheid vormen, conform de regels voor een doctoraat in de Kunsten van de gastinstelling.

Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:first-person cinema, post-memory
Disciplines:Documentaire
Project type:PhD project