< Terug naar vorige pagina

Project

Een voedsel geïnduceerde duodenale immuunrespons als symptoom uitlokker en therapeutisch aangrijpingspunt bij functionele dyspepsie.

Functionele dyspepsie (FD) is een veel voorkomende gastrointestinale (GI) aandoening en is volgens recente bevindingen zelfs tweemaal zo frequent als het prikkelbare darmsyndroom. Deze aandoening heeft een significant gevolg op de kwaliteit van leven evenals op sociaal economisch vlak. De huidige behandelingen zijn louter symptomatisch en de effectiviteit is beperkt. Het onderzoek naar FD was gedurende tientallen jaren gericht op maag hypersensitiviteit, verstoorde maaglediging en psychosociale factoren. De laatste jaren is het onderzoek echter verschoven naar de rol van duodenale mucosa bij het ontstaan van GI klachten. Laaggradige duodenum inflammatie, in combinatie met verminderde mucosale integriteit, werd herhaaldelijk gerapporteerd. In dit project wordt onderzocht of bepaalde nutriënten een niet IgE-gemedieerde duodenum reactie kunnen veroorzaken die leidt tot verhoogde mucosale permeabiliteit wat resulteert in GI symptomen. FD patiënten krijgen een dieet dat gebaseerd is op confocale laser endomicroscopie (CLE) bevindingen. Met de CLE techniek kan tijdens het aanbrengen van stoffen ‘live’ een mucosale reactie worden waargenomen. Van de receptor MRGPRX2 is bekend dat deze een niet IgE-gemedieerde activatie van mast cellen veroorzaakt. Met een nieuw ontworpen histamine katheter wordt in dit project mast cel activatie door nutriënten gekwantificeerd. Tenslotte worden mogelijke genetische factoren in FD onderzocht met een internationale genome wide association study.

Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Functional dyspepsia, Duodenal inflammation, Non-IgE related mast cell activation
Disciplines:Gastro-enterologie
Project type:PhD project