< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar de eigenschappen van insectenproteïnen en de mogelijke voedingstechnologische toepassingen

Verschillende eetbare insectensoorten kunnen op een duurzame wijze gekweekt worden en beschikken veelal over goede nutritionele eigenschappen. Vooral de hoge proteïnegehaltes en hun uitstekende aminozuursamenstelling vallen daarbij op. Zowel uit de literatuur als uit eigen onderzoek blijkt dat de functionele eigenschappen van insectenproteïnen sterk variëren naargelang de insectensoort en de toepassing. Tot nu toe ontbreken echter de verklaringen voor dit gedrag volledig. Om de eigenschappen van insectproteïnen terdege te begrijpen zal een diepgaand onderzoek op moleculair niveau worden uitgevoerd en deze inzichten zullen worden gecorreleerd met typische functionele eigenschappen van proteïnen zoals schuimvorming en -stabiliteit, gelvorming, enz. Wanneer het gedrag van insectenproteïnen beter begrepen is, zal deze kennis toegepast worden bij het ontwikkelen van voedingsproducten, zoals bijvoorbeeld insectenproteïnerijke vleesvervangers.

Datum:10 sep 2021 →  31 aug 2022
Trefwoorden:Insects, Protein, Food technology
Disciplines:Voedseltechnologie
Project type:PhD project