< Terug naar vorige pagina

Project

Experten-advies om - zowel het projectmanagement als het stadsbestuur - beter en breder voor te bereiden op wat er komen gaat: op korte termijn de invoering enkelrichting/tijdelijke ingrepen en op langere termijn volledige gevel-tot-gevelheraanleg.

Dit rapport brengt verslag uit van het onderzoekstraject, gevoerd door de Design Sciences Hub aan de Universiteit Antwerpen, en behandelt de visievorming voor de transformatie van de Mechelse Vesten, van een verkeers- naar een verblijfsruimte. Vanuit een kritische verkenning van de actuele toestand van het project en het proces wordt een 'expertenadvies' ontwikkeld om - zowel het projectmanagement als het stadsbestuur - beter en breder voor te bereiden op wat er komen gaat: op korte termijn de invoering enkelrichting/tijdelijke ingrepen (2022) en op langere termijn volledige gevel-tot-gevelheraanleg (2023-2029). Lessen uit internationale voorbeeldtrajecten worden daartoe samengebracht vanuit drie invalshoeken: de kritische succesfactoren bij ingrijpende stedelijke transformaties, het anticiperen op onzekerheden in project- management, en het bouwen aan veranderingsvermogen door gerichte participatie- trajecten. Afgewogen met een kritische analyse van de hedendaagse Vesten, worden die inzichten vervolgens vertaald in een eerste worp om samen met de opdrachtgever, Stad Mechelen, een gedragen droombeeld vorm te geven. Het ontwerp richt zich niet enkel op het eindresultaat, maar vormt vooral een methode om het debat over de nieuwe Vesten te voeren, om programmatorische eisen vormelijk te concretiseren, en een gedragen visie bij het stadsbestuur en andere belanghebbenden te vinden.
Datum:22 apr 2021 →  30 jun 2021
Trefwoorden:BESTUUR
Disciplines:Milieu- en duurzame planning, Stedelijk en regionaal planningsbeleid, instrumenten en wetgeving, Urbanisme en regionale planning, Architectuurpraktijk, Landschapsontwerp
Project type:Dienstverleningsproject