< Terug naar vorige pagina

Project

Een high-throughput platform voor het screenen van amyloïdstammen en hun seedingcapaciteit met moleculaire resolutie

De opkomst van methoden zoals cryo-elektronenmicroscopie heeft een grote invloed gehad op onze kennis van amyloïde aggregaten. De recente instroom van structurele informatie laat echter zien dat we het samenspel tussen de specifieke structuur van amyloïdstammen/conformeren en hun selectieve toxiciteit, hun co-aggregatie interacties, hun verspreidingspatronen en hun overdraagbaarheidsbarrières nog niet begrijpen, net als de precieze rol van elk van deze factoren in de progressie van neurodegeneratieve ziekten. Deze complexiteit neemt zelfs nog toe bij systemische amyloïdose.
Er is een grote nood aan nieuwe manieren om amyloïdeziekten te diagnosticeren en potentieel te behandelen. Daarom wil ik een platform voor high-throughput screening ontwikkelen dat toelaat amyloïden van patiënten te bestuderen met bijna moleculaire resolutie en zo stamspecifieke voortplantingssnelheden en structurele kenmerken te analyseren. Ik zal de nieuwste technologieën integreren (microfluïdica, atoomkrachtmicroscopie-gekoppeld met Fourier-transformatie-infraroodspectroscopie, cryo-elektronenmicroscopie, en high-content cellulaire screens) en zal gebruik maken van de beschikbaarheid van patiënt afkomstige materialen om een uitgebreide database van ziektegerelateerde diagnostische merkers op te bouwen. Ik zal deze database gebruiken om cel-autonome aggregatiemodulatoren te vinden én voor de snelle en accurate screening van nieuwe amyloïde-specifieke remmers met therapeutisch potentieel.

Datum:1 okt 2021 →  2 dec 2023
Trefwoorden:Digitised kinetics, AFM-FTIR, cryo-EM
Disciplines:Structurele bio-informatica en computationele proteomics, Moleculaire biofysica, Diagnostiek van proteïnen, Structurele biologie, Moleculaire en celbiologie niet elders geclassificeerd