< Terug naar vorige pagina

Project

Het definiëren en benutten van de heterogeniteit van endotheelcellen in de pulmonale vasculatuur van patiënten met pulmonale arteriële hypertensie (PAH)

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een zeldzame maar ernstige remodellering van het distale longvaatstelsel. Het endotheel is cruciaal in de vroege reacties op PAH en de daaropvolgende hermodellering van bloedvaten. In deze studie streven we ernaar om de transcriptomische heterogeniteit van endotheelcellen in longexplantaatstalen van PAH-patiënten te begrijpen, waarvoor de single nucleus RNA-Sequencing technologie (snRNA-seq) toegepast zal worden. De bevindingen van de snRNA-seq analyse van humane long zullen vergeleken worden met de bestaande muisdataset om de cellulaire en moleculaire reacties in PAH verder te ontrafelen. De identificatie en validatie van nieuwe kandidaten uit de studie zal helpen om een beter inzicht in de ziekteprogressie te verkrijgen. Gevalideerde kandidaten zouden mogelijks gebruikt kunnen worden in therapeutische interventiestrategieën om de impact van pathologische hermodellering te verbeteren.

Voorgestelde doelstellingen: 1. De moleculaire en cellulaire heterogeniteit van menselijke longvaatstelsels onderzoeken met behulp van ingevroren longstalen van PAH-patiënten en controle long, via 10X single-nucleus RNA-sequencing (snRNA-Seq) en geassocieerde bio-informatica.

2. De snRNA-Seq-resultaten vergelijken met bestaande scRNA-Seq-gegevens van PAH-muis en humaan IPAH.

3. De rol nagaan van de aandrijvers van de pathologische endotheliale veranderingen, bepaald in doelstelling 1-2, op de pulmonale vasculaire pathologie in het hypoxisch muismodel van PAH (genetische modulatie, ‘small molecules’).

Datum:3 aug 2021 →  Heden
Trefwoorden:Pulmonary Arterial Hypertension (PAH), Endothelial cell, Endothelial heterogeneity, snRNA-seq, scRNA-Seq, Single-cell transcriptomics, 10X Genomics, Endothelial dysfunction
Disciplines:Vasculaire ziekten, Single-cell data analyse, Transcriptomics, Bio-informatica van ziekten, Dierlijke pathologie, Dierlijke cel- en moleculaire biologie
Project type:PhD project