< Terug naar vorige pagina

Project

Centrale Bank Digitale Valuta in een globaal perspectief: naar een digitale euro

Wereldwijd onderzoeken centrale banken in welke mate een retail Central Bank Digital Currency (CBDC) uitgegeven kan worden. Een CBDC kan omschreven worden als een digitale valuta, uitgegeven door een centrale bank die beschikbaar is voor het brede publiek. Voor de eurozone onderzoekt de ECB de invoering van een digitale euro. Bij de uitgifte van een CBDC en digitale euro rijzen echter verschillende juridische vragen.

Ten eerste moet een CBDC, en digitale euro in bijzonder, uitgegeven worden op een solide rechtsgrond binnen de ECB haar mandaat. Er is echter geen consensus onder academici of de ECB een digitale euro kan uitgeven binnen haar mandaat en welke ontwerpbeperkingen elke rechtsgrond teweegbrengt. Ten tweede moeten bij de uitgifte van een CBDC verschillende concurrerende doelstellingen met elkaar in evenwicht gebracht worden, meer specifiek de doelstelling om de data en privacy van gebruikers te beschermen tegenover de doelstelling om geldgerelateerde misdrijven te bestrijden. Op dit vlak is er echter nog geen uitvoerig academisch onderzoek uitgevoerd.

Dit onderzoek beoogt (i) CBDCs te definiëren in vergelijking met andere geldtypes (ii) geschikte rechtsgronden aan te duiden voor een digitale euro binnen de ECB haar mandaat (iii) te beschrijven, evalueren en vergelijken hoe een balans bereikt kan worden tussen concurrerende doelstellingen in geselecteerde jurisdicties en (iv) aan te bevelen hoe deze balans bereikt moet worden bij de uitgifte van een digitale euro.

Datum:1 sep 2021 →  Heden
Trefwoorden:Central Bank Digital Currency, Digital Euro, Single payment market, Financial inclusion, AML/CFT, Privacy
Disciplines:Europees recht
Project type:PhD project