< Terug naar vorige pagina

Project

Over grenzen heen denken in de studie van Islam: Het overkomen van onverzoenbaarheid tussen (extra)universitaire Westerse en Islamitische benaderingen in Islamitische studies in de Lage Landen.

In de multiculturele context van Westerse samenlevingen klinkt de roep om dekolonisatie van universitaire curricula steeds luider. Academici bekritiseren de Eurocentrische kijk die nog steeds doorweegt in (ver)Westerse(/de) universiteiten, en het gebrek aan aandacht voor alternatieve epistemes. Dit is onder meer zo met betrekking tot de studie van Islam. Diverse soorten kennisexperten van Islam zijn vaak verdeeld over hoe deze traditie bestudeerd zou moeten worden: vanuit een Westerse historische/sociologisch wetenschappelijke benadering, die doorweegt in Westerse universiteiten, of vanuit de Islamitische epistemologie, die gesitueerd kan worden in het groeiend aantal private Islamitische kenniscentra. Deze duale benadering leeft onder meer ook bij (Moslim) studenten van Islamitische studies aan Europese universiteiten, die vaak hun academische opleiding aanvullen met Islamitische perspectieven vergaard in deze private kenniscentra. Door etnografisch veldwerk en gesprekken met studenten en proffen in deze parallelle offers aanwezig in BelgiĆ« en Nederland, tracht dit onderzoeksvoorstel de dichotome kijk van onverzoenbaarheid tussen zogenaamde 'seculiere'/'religieuze', 'kritische'/'confessionele', 'moderne'/'traditionele' benaderingen te deconstrueren, en te bekijken of en hoe (a) professoren en (b) studenten omgaan met deze epistemologische verschillen in en buiten de formele universiteit.
Datum:1 okt 2021 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Multi-epistemic dialogue, Decolonization of knowledge, Islamic Studies
Disciplines:Culturele economie, economische sociologie, economische antropologie, Etniciteit en migratiestudies, Studie van Islam en Koranstudies