< Terug naar vorige pagina

Project

Bouwen aan een stevige wiskundige basis: Ontwikkeling van materialen om de numerieke en patroonvaardigheden van (toekomstige) leerkrachten kleuteronderwijs en hun kleuters te bevorderen.

Wiskundige vaardigheden op kleuterleeftijd zijn een belangrijke basis voor de verdere schoolloopbaan van kinderen en jongeren en hun sociaal-economische status op volwassen leeftijd. In het kleuteronderwijs wordt echter slechts beperkt aandacht besteed aan deze wiskundige basisvaardigheden, mede als gevolg van de beperkte beschikbaarheid van instructiematerialen voor kleuters domein wiskunde en tekorten in de vakdidactische kennis van kleuterleerkrachten. Dit C3 project wil het wiskundeonderwijs aan kleuters optimaliseren door effectieve materialen voor kleuters en (toekomstige) kleuterleerkrachten te ontwerpen en implementeren, in nauwe samenwerking met de onderwijspraktijk: (a) concrete lesmaterialen om de ontwikkeling van numerieke en patroonvaardigheden bij kleuters te stimuleren, en (b) een inspiratieboek vakdidactische kennis en daarbij aansluitend navormingstraject voor kleuterleerkrachten binnen deze domeinen.
Datum:1 okt 2021 →  31 jan 2024
Trefwoorden:Early math, Preschool, Instructional materials, Pedagogical content knowledge, Teacher guide
Disciplines:Curriculum en pedagogiek van wiskunde en rekenvaardigheid, Lerarenopleiding en professionele ontwikkeling van leerkrachten