< Terug naar vorige pagina

Project

Verbetering van de langzame-golfslaap bij de ziekte van Alzheimer door akoestiek met gesloten lus stimulatie

De Ziekte van Alzheimer (ZvA) is de meest voorkomende vorm van dementie. Slaapproblemen (zoals in- en doorslaapproblemen) zijn een zeer vaak voorkomend symptoom bij ZvA. Dit leidt vaak tot bijkomende problemen zoals overmatige slaperigheid overdag, depressieve stemming of agitatie overdag of 's nachts. Samen genomen is dit vaak erg nadelig voor de kwaliteit van leven van een persoon met ZvA. Bovendien brengt dit vaak een toegenomen zorglast voor de mantelzorger met zich mee, wat dan bvb. weer kan leiden tot een snellere opname in een woonzorgcentrum.
Onderliggend aan deze slaapproblemen, zijn veranderingen in de slaapachitectuur die zich voordoen bij een persoon met ZvA. Eén van de meest opvallende veranderingen is een vermindering van de zogenaamde trage-golf-slaap of diepe slaap. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om de trage golven tijdens deze diepe slaap te stimuleren door middel van een nauwelijks-hoorbare akoestische stimulatie, die gegenereerd wordt door een hoofdband.
We willen bestuderen of het dragen van een dergelijke hoofdband haalbaar en comfortabel is voor een persoon met ZvA, en of de stimulatie van de trage golven leid tot een betere slaap voor de persoon met ZvA. Daarnaast willen we nagaan of dit ook leidt tot een betere stemming en minder gedragsproblemen overdag. Tot slot zullen we de partner van patiënt vragen of de interventie al dan niet tot verbeteringen van hun eigen slaap en verlichting van de zorglast heeft geleid.

Datum:1 jul 2021 →  30 jun 2022
Trefwoorden:slow wave activity, alzheimer's disease
Disciplines:Neurologische en neuromusculaire ziekten, Biologische psychiatrie