< Terug naar vorige pagina

Project

Een thuis weg van huis maken: gender-diverse ervaringen van asielzoekers in Kaapstad, Zuid-Afrika, bij het maken van een thuis. (R-11120)

In Zuid-Afrika worden asielzoekers momenteel niet gehuisvest i n vluchtelingenkampen en mogen ze zich vestigen en werken waar ze willen. Aangezien er op vele gebieden een voortdurende spanning bestaat tussen de plaatselijke bevolking en migranten, wordt de regelgeving m.b.t. de vestiging van asielzoekers nu herzien. Vrouwen, LGBTIAQ+ en andere gender-diverse personen zijn kwetsbaarder voor gender-gerelateerd geweld, mensenhandel en dakloosheid tijdens migratie en hervestiging. Om te begrijpen hoe een diverse groep asielzoekers effectiever kan worden ondersteund, beoogt dit onderzoek te l eren hoe genderidentiteit de ervaringen van asielzoekers beïnvloedt m.b.t. het maken van een ' thuis'. Er wordt ook beoogd om manieren voor te stellen waarop architectuur ingezet kan worden om deze mensen te ondersteunen. In een kwalitatieve studie met asielzoekers zal een combinatie van participatieve feministische en architecturale ontwerpmethoden toegepast worden, om zo het welbevinden van deelnemers te waarborgen. Studenten (interieur)architectuur zullen betrokken worden bij de dataverzameling en het ontwikkelen van architecturale ontwerpvoorstellen om i ndividuen i n de toekomst beter te kunnen ondersteunen. Naast het publiceren via traditionele academische kanalen, zullen manieren worden onderzocht om op een meer toegankelijke manier resultaten te communiceren en te delen, om zo de i mpact te vergroten en een breder publiek te bereiken, o.a. beleidsmakers, dienstverleners en het grote publiek.
Datum:1 mei 2021 →  Heden
Trefwoorden:Ontwerpend onderzoek, Sociale wetenschappen
Disciplines:Etniciteit en migratiestudies, Radicale en kritische sociologie, feministische studies, Architectuur niet elders geclassificeerd, Interieurarchitectuur niet elders geclassificeerd