< Terug naar vorige pagina

Project

Inzicht in de opkomst van consumentgerichte energiesystemen: een agent-based modelleringsaanpak

De vooruitgang op het gebied van elektriciteitsproductie- en opslagtechnologie, alsook informatie- en communicatietechnologie, heeft geleid tot een snelle toename van het aantal prosumenten. Deze toename van het aantal prosumenten is de drijvende kracht achter de verspreiding van nieuwe consumentgerichte energiesystemen (CCES). De opkomst van deze systemen brengt echter een reeks uitdagingen met zich mee die de technische, institutionele, economische en sociale dimensies overschrijden. Het ontbreken van een onderzoeksaanpak die een rijke beschrijving van de sociale dimensie van consumentgerichte energiesystemen mogelijk maakt, zonder dat dit ten koste gaat van de gewenste striktheid van de formele analyse, draagt ertoe bij dat verschillende kritieke kennishiaten die het ontstaan en de evolutie van deze energiesystemen verklaren, onopgelost blijven.

Dit onderzoeksvoorstel heeft als doel bij te dragen tot een beter begrip van het ontstaan en de evolutie van de CCES. De centrale onderzoeksvraag is: Onder welke omstandigheden ontstaan CCES's en welke factoren bepalen de evolutie van deze systemen?

In tegenstelling tot de methoden die in de literatuur worden vermeld, zal dit onderzoek methoden ontwikkelen die rekening houden met het socio-technische karakter van de CCES. We hebben een computationeel kader voor ogen dat het mogelijk maakt om de omstandigheden te onderzoeken die leiden tot het ontstaan en de evolutie van CCESs. 

Datum:1 nov 2021 →  Heden
Trefwoorden:Energy communities, Institutional design, agent-based modeling
Disciplines:Machine learning en besluitvorming, Modellering niet elders geclassificeerd, Energieopwekkings-, conversie- en opslagtechniek niet elders geclassificeerd, Gedragseconomie op microniveau, Milieubeleid