< Terug naar vorige pagina

Project

Omgevingsgestuurde elektronenvangst in Bose-Einstein-condensaten

Dit project beoogt de interatomaire Coulombische elektronenvangst door een barium (II) kation in een Bose-Einstein-condensaat van neutrale rubidiumatomen te berekenen.
Interatomaire Coulombische elektronenvangst is een niet-lokaal proces van binding van een vrij elektron aan een kation, gemedieerd door ionisatie van een atoom uit de omgeving.
Het proces is tot nu toe alleen theoretisch onderzocht, maar interatomaire Coulombische elektronenvangst met veel partners kan ons begrip van biochemie fundamenteel veranderen en kan mogelijk de oplossing zijn voor de volgende stap in de technologische ontwikkeling van kleinere miniatuurcomponenten voor computer.
Dit project is geïnspireerd op het BaRbIE-experiment dat wordt uitgevoerd aan de Universiteit van Ulm in Duitsland. Het experiment onderzoekt dit hybride ultrakoude atoomsysteem en observeert ondanks hun lage temperatuur elektronische overgangen tussen barium en rubidium.
De experimentele omstandigheden gaan verder de momenteel gevestigde computationele benaderingen niet worden beschreven vanwege de grote interatomaire afstand en het enorme aantal coherente interactiepartners.
Een theoretische voorspelling is nodig om een zinvolle meting van interatomaire Coulombische elektronenvangst uit te voeren.
Dit project is essentieel voor betrouwbare voorspellingen van interatomaire coulombische elektronenvangst in een omgeving met veel partners en heeft tot doel de eerste experimentele meting te bevorderen.

Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:open quantum system, environment-assisted electron capture, ultracold atoms
Disciplines:Moleculaire fysica, Gedegenereerde kwantumgassen en atoomoptica, Kwantumchemie