< Terug naar vorige pagina

Project

Netwerk voor geavanceerd onderzoek en opleiding inzake voedselkwaliteit, -veiligheid en -zekerheid (FoodTraNet). (FoodTraNet)

FoodTraNet is opgezet om een nieuwe generatie hooggekwalificeerde beginnende onderzoekers (ESR's) op hoog niveau op te leiden in een gemeenschappelijk platform van geavanceerde massaspectrometrie-instrumenten voor voedselkwaliteit, -veiligheid en -zekerheid. Gezien het snel groeiende en veranderende gebied van de voedingswetenschap hebben onderzoekers een multidisciplinaire, intersectorale basis in deze instrumenten nodig om alle mogelijkheden van traditionele en nieuwe beschikbare methodologieën en technieken te kunnen benutten. Hoewel zij reeds beschikbaar zijn, moet er nog een grote kloof worden overbrugd tussen de onderzoekscapaciteit en de industriële toepassing om ervoor te zorgen dat zij op een meer praktische en efficiënte manier worden gebruikt. Het netwerk is bedoeld om deze vertaalkloof te dichten door een multidisciplinair opleidings- en onderzoeksnetwerk te creëren dat ESR's in staat zal stellen hun kennis van basiswetenschappen naar industriële toepassingen over te dragen. FoodTraNet zal technieken omvatten zoals stabiele isotopen, target, suspect, non-target screening en massaspectrometrie beeldvorming om de volgende doelstellingen te bereiken 1) biomarkers en bioactieve verbindingen identificeren om voedselkwaliteit en traceerbaarheid te verzekeren; 2) nieuwe voedingsmiddelen karakteriseren om voedselveiligheid en -zekerheid te ondersteunen; en 3) nieuwe producten ontwikkelen en karakteriseren op basis van de laatste vorderingen in de nanotechnologie: eetbare fotonische barcodes; nanosensoren; multifunctionele polymeer-nanostructuurmaterialen; en nieuwe, actieve en intelligente verpakkingen. Deze doelstellingen zullen worden bereikt door een unieke combinatie van "hands-on" onderzoekopleiding, niet-academische stages/cursussen en workshops over wetenschappelijke en aanvullende overdraagbare vaardigheden die worden vergemakkelijkt door de academische/niet-academische samenstelling van het consortium. Een sterke betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het project, met volledige deelname van CONCAST en het MKB uit verschillende sectoren, zal de ESR's de overdraagbare vaardigheden bijbrengen die nodig zijn voor een bloeiende carrière op een ontluikend gebied dat de duurzaamheid van voedsel ondersteunt door middel van innovatieve technologische ontwikkeling in een reeks uiteenlopende disciplines.
Datum:1 mei 2021 →  Heden
Trefwoorden:NANOMATERIALEN, VEILIGHEID, VOEDSELWETENSCHAPPEN
Disciplines:Analytische scheidings- en detectietechnieken, Analytische chemie niet elders geclassificeerd, Levensmiddelenchemie
Project type:Samenwerkingsproject