< Terug naar vorige pagina

Project

Co-evolutie van epitheel en immuunrespons bij colorectale kanker: uitgebreide longitudinale analyse en manipulatie van overspraak die leidt tot uitgeputte responsen in speciale muismodellen.

Algehele MSS colorectale kanker (CRC) wordt beschouwd als een koude tumor, die niet reageert op immunotherapie, in tegenstelling tot MSI CRC. We zien dat alle MSS disfunctioneel zijn op het niveau van T-celresponsen, maar met heterogene mechanismen waarbij sommige cytotoxische CD8 T-cellen in stroma vastzitten, terwijl in andere T-cellen zich in tolerogene / pro-tumorigene toestanden bevinden zoals Treg en Th17, of sommige zijn helemaal koud. Onze uitgebreid in kaart gebrachte verschillen in immunogeniciteit / immuun ontwijkende interacties bij CRC worden waarschijnlijk veroorzaakt door co-evolutie van epitheliale transformaties met hun micro-omgeving. Om inzicht krijgen in de evolutionaire gevolgen van CRC voor immunogeniciteit, zullen we een reeks unieke muismodellen gebruiken die overeenkomen met de heterogeniteit van de patiënt om de tumorvorming longitudinaal te volgen,
immunogeniteit en manipuleren we immuun ontwijkende interacties
waargenomen bij menselijke CRC. Deze resultaten zullen een eerste inzicht geven in hoe
immuun-genegeerde tumoren worden vastgesteld, mogelijke therapeutische manipulaties en een toolkit om immunogeniteit te fenotyperen en te manipuleren in een grote verscheidenheid aan modellen voor therapieën.

Datum:1 jan 2021 →  29 feb 2024
Trefwoorden:colorectal cancer
Disciplines:Kankerdiagnose