< Terug naar vorige pagina

Project

CC-Driver: Onderzoek naar de drijfveren van cybercriminaliteit en nieuwe methoden voor de preventie, het onderzoek en het verminderen van cybercrimineel gedrag (H2020 project).

Het project onderzoekt verschillende aspecten van cybercriminaliteit en verbanden met andere criminele activiteiten. Instrumenten worden ontwikkeld voor wetshandhavingsinstanties om met de onderzochte aspecten rekening te houden. Dit zal helpen bij de preventie en het verminderen van de impact van criminele handelingen. Het onderzoek zal ook bijdragen tot het begrip van verschillende vormen van cybercrime, om preventie en rechtshandhaving te ondersteunen. Door een survey uit te voeren in 8 landen, zal het onderzoek predictoren identificeren van nieuwe vormen van cybercriminaliteit. We richten ons specifiek op het begrijpen van factoren die het volgende gedrag beïnvloeden: hacking, online haatberichten, digitale piraterij en misbruik van intieme beelden. Een online tool wordt ontwikkeld die jongeren en organisaties kunnen gebruiken om hun kwetsbaarheid voor cybercrime in te schatten. Daarnaast wordt een online assessment/bewustwording/educatief hulpmiddel ontwikkeld voor jongeren, ouders/opvoeders en andere belanghebbenden. Er zal een vragenlijst voor zelfevaluatie worden ontwikkeld die organisaties en andere doelgroepen kunnen gebruiken om hun kwetsbaarheid voor cybercriminaliteit na te gaan.
Datum:23 apr 2021 →  30 jun 2022
Trefwoorden:CYBERPESTEN, SEXTING, HAATSPRAAK, CYBERCRIME
Disciplines:Sociale psychologie niet elders geclassificeerd, Criminologie niet elders geclassificeerd, Communicatiewetenschappen niet elders geclassificeerd