< Terug naar vorige pagina

Project

Blootstelling aan weekmakers uit plastiek materialen gebruikt in neonatale intensieve zorgen en impact op de lange termijns neurocognitieve en pulmonale ontwikkeling.

- Ftalaten (vnl DEHP) en alternatieve weekmakers worden gebruikt in plastics om hun elasticiteit en levensduur te doen toenemen - Het vrijkomen van plasticizers uit invasieve medische materialen gebruikt in de neonatale intensieve zorgen (NICU) zorgt voor blootstelling aan deze chemische stoffen mogelijks in een dosis ver boven de maximale dagelijks toelaatbare hoeveelheid. - Ondanks toenemende bewustwording omtrent de toxiciteit, worden deze weekmakers nog steeds gebruikt in veel medische materialen, zelfs op de NICU. - Premature pasgeborenen (neonati) zijn extreem kwetsbaar voor blootstelling aan externe factoren - De bestudeerde weekmakers hebben toxische effecten op neuronale en pulmonale cellen, bewezen in in vitro en in vivo (dier en humane) modellen. - Dit project zal nagaan of de concentratie aan weekmakers en hun metabolieten in een keratine-bevattende niet-invasieve biologische matrix (haar) en in urine kan gebruikt worden om de blootstelling op de neonatale intensieve zorgen te inventariseren. - De mogelijkheid dat deze recent ontwikkelde matrices blootstelling kunnen detecteren in deze kwetsbare populatie, is een nieuwe aanpak en wordt verwacht nieuwe inzichten te leveren. - Onze hypothese is dat blootstelling aan deze weekmakers tijdens het verblijf op NICU bijdraagt tot de sterk verminderde (neurocognitieve en pulmonale) ontwikkeling, welke frequent wordt waargenomen na ontslag uit de NICU.
Datum:1 jan 2021 →  Heden
Trefwoorden:NEONATOLOGIE, MILIEUTOXICOLOGIE, HUMANE BLOOTSTELLING AAN VERONTREINIGENDE STOFFEN, WEEKMAKERS
Disciplines:Intensieve zorgen en spoedgevallen niet elders geclassificeerd, Neonatologie, Milieugezondheidszorg en veiligheid, Analytische toxicologie, Ontwikkelingsneurowetenschappen