< Terug naar vorige pagina

Project

SOPAC Structuren van permanentie en verandering - evidence-based in kaart brengen van het aanpassingsvermogen op basis van hergebruikte moderne gebouwen.

De draagconstructie van een gebouw is niet alleen de meest permanente en stijve laag van een gebouw, maar ook de meest energie-intensieve. Het moet dus zo worden ontworpen en geconstrueerd dat het niet alleen een eerste levensduur van een gebouw dient, maar ook het hergebruik ervan en aanpassingen voor nieuwe functies mogelijk maakt. Om te begrijpen hoe de structuur het meest waarschijnlijk wordt aangepast en hoe ze veranderingen in de omgeving mogelijk maakt of verhindert, bestudeert dit project het hergebruik en de aanpassing van moderne gebouwen. In navolging van deze op ervaring gebaseerde aanpak, bespreekt het ook de ontwerppaden van de belanghebbenden in het renovatieproces om de structuur te verbinden met zijn context en de gewenste en ondernomen veranderingen. De bevindingen van deze objecthistorie worden in ruimtelijke CAD-modellen in kaart gebracht en uiteindelijk geformaliseerd in schematische diagrammen met zones van aanpasbaarheid aan de functies en de structurele indeling. Door een nieuwe modelleringsaanpak van duurzaamheid en verandering in een gebouw te bieden, kunnen de algemene bevindingen verder worden gebruikt voor een nieuw ontwerpproces van fundamenteel aanpasbare gebouwen en voor verder onderzoek naar de modellering van het aanpassingsvermogen.
Datum:1 jul 2021 →  31 dec 2022
Trefwoorden:ARCHITECTUURONTWERP, TECHNIEK GESCHIEDENIS, DUURZAAMHEID, BOUWINDUSTRIE
Disciplines:Structureel design, Duurzaam bouwen, Ingenieurswetenschappen in de architectuur niet elders geclassificeerd, Bouwkundig erfgoed en renovatie, Duurzame gebouwen en steden, Design innovatie, Duurzaam design