< Terug naar vorige pagina

Project

SYnergie tussen MAricultuur en PAssieve visserij (SYMAPA)

Centrale onderzoeksvraag/doel

In dit project zullen de mogelijke synergiën tussen maricultuur van mosselen, oesters en zeewieren en passieve visserij onderzocht worden. De proefopzet waarbij de mogelijkheden van meervoudig ruimtegebruik worden bestudeerd, is uniek in de wereld. De projectpartners richten zich op (1) het optimaliseren van de teelttechnieken voor de kweek van platte oesters, mosselen en zeewier, (2) het ontwikkelen van teelt- oogsttechnieken voor de diverse soorten die geschikt zijn voor de (soms ruwe) omstandigheden in de Noordzee, (3) de ontwikkeling van SMART aquafarming en (4) de co-creatie met de verschillende stakeholders van technieken en producten.


Onderzoeksaanpak

Binnen het luik maricultuur van het project wordt gezocht naar efficiënte substraten voor de invang van spat van mosselen en platte oester en naar biodegradeerbare substraten voor habitatverrijking. Voor zeewier wordt gezocht naar een geavanceerd lijmmiddel voor directe inzaai van zeewiersporofyten. Die substraten en lijm moeten de gekweekte organismen een goede start geven. Om vervolgens de productie en oogst te optimaliseren, vooral dan richting veiligheid en bestendigheid tegen Noordzee-omstandigheden, wordt onder andere gewerkt aan scheepsontwerp en de ontwikkeling van goede monitoringpraktijken, en wordt er gezocht naar voorspelbare onderhouds- en oogsttijdsstippen.
Binnen het luik passieve visserij wordt gezocht naar compatibele én efficiënte passieve vistuigen voor de heersende omstandigheden in het Belgische deel van de Noordzee. Om de efficiëntie te verhogen wordt onderzoek uitgevoerd naar stimuli (zoals bijvoorbeeld licht, geluid,…) die de vangstcapaciteit van passieve vistuigen kunnen verhogen.
Uiteindelijk doel is om beide activiteiten in dezelfde ruimte te combineren, en om zo meerwaarde te creëren op het vlak van duurzaamheid en commerciële waarde. Dat laatste kan door de geproduceerde soorten via co-creatie een weg te laten vinden naar de korte keten, de visveiling en de retail.
Ten slotte wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een operationeel monitoringsprogramma om de gecombineerde (milieu)effecten van maricultuur en passieve visserij te evalueren.


Relevantie/Valorisatie

Het project moet een aanloop vormen voor het commercialiseren van maricultuur in het Belgische deel van de Noordzee, waarbij de mogelijkheden naar integratie met andere economische activiteiten worden onderzocht.


Financiering
VLAIO

Externe partner(s)
Atseanova
BREVISCO
Colruyt
OD nature
Vlaamse Visveiling
Datum:1 okt 2019 →  31 dec 2023