< Terug naar vorige pagina

Project

Productie van gekweekt vlees met behulp van runder-pluripotente stamcellen en een slimme 3D-matrix

Cellulaire landbouw is een veelbelovende ontwikkeling om duurzaam bij te dragen tot de toenemende voedselvraag. In vitro of kweekvlees krijgt in dit verband groeiende aandacht. Evenwel is er vandaag geen wetenschappelijke evidentie dat spiervezels in vitro kunnen gemaakt worden equivalent aan vlees als nutriënt- en structuurrijk voedingsmiddel. Dit onderzoek zal verschillende bestaande hindernispalen aanpakken. Vooreerst zullen de proliferatie- en differentiatiecapaciteit van deze drie celtypen vergeleken en verbeterd worden, om een overwogen keuze van celtype toe te laten voor spiervezelvorming. Ten tweede zal een ‘slimme matrix’ ontwikkeld worden, met voedingsgeschikte componenten die bijdragen aan textuur, smaak en een goed nutritioneel profiel. Fysicochemische stabiliteit van, en celaanhechting en -overleving op deze matrices zullen onderzocht worden. De beste matrices zullen getest worden op hun vermogen om spierceldifferentiatie te ondersteunen. Deze inzichten zullen vervolgens gebruikt worden om spiervezelgrootte te doen toenemen en in vitro spierontwikkeling in een 3D architectuur te bestuderen. Ook zal onderzocht worden hoe de opbouw van contractiele eiwitten kan gestimuleerd worden.

Datum:3 nov 2020 →  Heden
Trefwoorden:stem cells
Disciplines:Moleculaire en celbiologie niet elders geclassificeerd, Stamcelbiologie
Project type:PhD project