< Terug naar vorige pagina

Project

Sociale en Affectieve Brein (SRP15)

We gebruiken stereotype oordelen over mensen om door de sociale wereld te navigeren. Maar wat gebeurt er als we informatie krijgen die tegen deze stereotypen indruist? Zijn alle stereotypen en oordelen bestand tegen verandering en hoe kunnen we dit onderzoeken? Hoe worden stereotypen en oordelen in onze hersenen gemaakt? Waar zijn de hersengebieden die sociale oordelen vormen, en waar beoordelen we de groepen en mensen? Hoe beheersen we ons sociale gedrag en de sociale context, en hoe beïnvloeden groepsnormen ons? Dit zijn enkele vragen die dit project probeert te beantwoorden.

Het project wordt ondersteund door onderzoekers gespecialiseerd in sociale neurowetenschappen die het mysterie van het sociale brein bestuderen. In sociale neurowetenschap worden gedragsexperimenten en geavanceerde neuroimaging-technieken zoals fMRI of TMS gebruikt om te onderzoeken welke delen van onze hersenen actief zijn tijdens bepaalde sociale en cognitieve processen. Dit vertelt ons hoe we omgaan met andere mensen en de onderliggende mechanismen in onze hersenen. Welke mechanismen zorgen er bijvoorbeeld voor dat we ons eigen gedrag en dat van anderen begrijpen in termen van hun gedachten, intenties, interesses, karaktereigenschappen.

Antwoorden op deze vragen kunnen informatie bieden over een breed spectrum van onderwerpen zoals het lezen van gedachten (hoe spontaan mensen doelen en verlangens afleiden door ze te observeren), autisme (het gebrek aan begrip van anderen) en paranoia (te veel verborgen motieven zien bij anderen). . Waar we informatie opslaan over eigenschappen en andere mensen kunnen ons veel vertellen over de mogelijke gevolgen van hersenbeschadiging door een ongeluk of een beroerte, en welke impact dit heeft op het sociaal functioneren van de patiënt.
Datum:1 nov 2012 →  31 okt 2020
Trefwoorden:non-profit organisations, talent management, rating scales, sleep, social neuroscience, attention, implicit learning