< Terug naar vorige pagina

Project

De overheid als aandeelhouder: werkelijkheid of metafoor? In welke mate wordt het vennootschapsrecht “gekleurd” door de aanwezigheid van een overheid-aandeelhouder? (FWOTM716)

Het aantal "vennootschappen" waarin de Belgische overheid zich de rol van aandeelhouder aanmeet, neemt gestaag toe. Nochtans is het niet duidelijk in welke mate de fundamentele regels en beginselen van het vennootschapsrecht door de aanwezigheid van deze aandeelhouder worden gekleurd. Aan de basis hiervan ligt de mogelijkheid van de overheid om de organisatie en het functioneren van een "vennootschap" waarin zij participeert unilateraal te wijzigen en om, middels haar zgn. imperiumbevoegdheid, de vennootschapsorganen en/of aan (andere) aandeelhouders op te leggen en hen op die manier hun beslissingsmacht te ontnemen.



Dit doctoraal project strekt ertoe deze onduidelijkheid vanuit een vennootschapsrechtelijke invalshoek te onderzoeken. Er zal worden nagegaan in welke mate de kwalificatie van een overheid als aandeelhouder "reëel" is of, integendeel, de aanwezigheid van een overheid als aandeelhouder de fundamenten van het vennootschapsrecht dermate wijzigt (aantast) dat het aandeelhouderschap van de overheid uiteindelijk niets meer is dan een metafoor.



Voor dit onderzoek zullen de verschillende Europese en Belgische rechtsbronnen worden geanalyseerd en zal deze analyse, waar nuttig, worden aangevuld met functionele rechtsvergelijking met het Franse en Engelse rechtssysteem. Als een andere invulling van de rol van de overheid als aandeelhouder nodig zou blijken, zullen aanpassingen op legislatief, beleidsmatig en/of organisatorisch niveaus worden voorgesteld.



Dit alles moet leiden tot nieuwe inzichten in de rol van de overheid als aandeelhouder en tot een baanbrekend juridisch raamwerk dat niet alleen rechters en andere rechtspraktizijnen die met deze aandeelhouder in aanraking komen tot nut zal strekken, maar evenzeer de overheid zelf, andere spelers op de markt en de maatschappij in zijn geheel.
Datum:1 okt 2014 →  30 sep 2019
Trefwoorden:publiekrechtelijke onderneming, overheid-aandeelhouder, autonoom overheidsbedrijf
Disciplines:Rechten niet elders geclassificeerd