< Terug naar vorige pagina

Project

De dynamische wisselwerking van cognitieve controle in insomnia. (FWOTM729)

Patiënten met slapeloosheid/insomnia rapporteren stoornissen in het cognitief functioneren. Echter, zowel gedrags- en neurologisch onderzoek naar deze klachten wijzen op tegenstrijdige resultaten. De 'Dual Mechanisms of Control' theorie van Braver (2007; 2012) stelt dat een verminderde cognitieve efficiëntie veroorzaakt kan worden door veranderingen in de temporele wisselwerking van de neurale aansturing van cognitieve controle mechanismen.



Cognitieve controle verwijst naar onze vaardigheden om een nieuwe strategie te plannen, te evalueren, zijn uitvoering te controleren en te corrigeren voor mogelijke fouten. Meerbepaald, er wordt gesteld dat patiënten met insomnia moeilijkheden hebben met het handhaven van bepaalde relevante taakdoelen en met het anticiperen en verhinderen van mogelijke verstoringen.



In dit project zullen we, gebaseerd op bovenvermelde theorie, gebruik maken van een meer dynamische benadering om te onderzoeken hoe patiënten met insomnia cognitieve controle aanspreken en onder welke omstandigheden deze aansturing faalt.



Daarenboven, dit project zal onderzoeken of deze afwijkende patronen van neurale activatie omkeerbaar zijn en getraind kunnen worden. Door het integreren van een cognitieve strategie training, zullen we nagaan of een verschuiving naar een meer efficiënte cognitieve controle aansturing kan vastgesteld worden in patiënten met insomnia.



Met dit project wordt er beoogd meer inzicht te verkrijgen in de dynamische wisselwerking en flexibiliteit van cognitieve controle in insomnia. Bijgevolg, deze inzichten kunnen belovende indicaties bieden met betrekking tot cognitieve interventies in de klinische praktijk.

Datum:1 okt 2014 →  31 aug 2019
Trefwoorden:Cognitive Control, Insomnia, Sleep
Disciplines:Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen die niet elders zijn geclassificeerd