< Terug naar vorige pagina

Project

De biodiversiteit, biogeografie en evolutionaire geschiedenis van de visfauna van niet-cichliden uit de regio van het Kivu-, Edward- en Albertmeer (Afrika)

We stellen een nieuwe modelgroep voor in het soortvormingsonderzoek, de Afrikaanse kleine barbelen (Enteromius), het derde grootste visgenus ter wereld, met een grote ongekende diversiteit. In contrast met andere soortenrijke groepen werden er in Enteromius geen kenmerken gevonden die gelinkt kunnen worden aan een buitengewone soortvorming. Ze leven in rivieren en vertonen weinig variatie in kleurpatroon, reproductief gedrag en morfologie. Dit is in contrast met de radiaties in cichliden. We gaan de diversiteit van Enteromius bepalen in vijf Afrikaanse regio’s door een gecombineerd morfologisch en multi-locus genetisch onderzoek. We zullen trofische specialisatie onderzoeken door 2D (hoofdstructuren) en 3D (faryngale kaken) geometrische morfometrische analyses en stabiele isotopen om het belang van ecologische soortvorming na te gaan. De soorten van het Edwardmeer en de Congo (gedeeltelijk) zullen in detail onderzocht worden. Voor deze soorten zullen we de eerste genoom-brede scans uitvoeren voor het genus, op zoek naar structurele varianten en gebieden van divergentie in nauw verwante lijnen. Door deze gebieden te analyseren en te annoteren tegen het genoom van de zebravis willen we proberen om de soortvormingsprocessen die aan de basis liggen van de uitzonderlijke soortenrijkdom in Enteromius te bepalen. Beide methodes zullen gebruikt worden om distributiepatronen te bestuderen om het belang van dispersie en vicariantie na te gaan en om de rol van hybridisatie te bepalen.

Datum:17 feb 2021 →  Heden
Trefwoorden:Biodiversity, Biogeography, Evolutionary history, Great African Lakes, Enteromius
Disciplines:Systematiek en taxonomie van dieren, Biologie van gewervelden, Fylogenie en vergelijkende analyse, Biogeografie en fylogeografie, Speciatie, Populatie, ecologische en evolutionaire genetica
Project type:PhD project