< Terug naar vorige pagina

Project

Vermogensrechten en faillissement. Een rechtsvergelijkend onderzoek naar de tegenwerpelijkheid en afdwingbaarheid van verwervingsrechten, gebruiksrechten en verbodsrechten in faillissement

Het faillissementsrecht betreft het sluitstuk van het privaat vermogensrecht. Dit betekent dat het faillissementsrecht een einde stelt aan de individuele verhaalsrechten van de gezamenlijke schuldeisers. De wetgever bepaalt uitdrukkelijk dat een faillissementsprocedure de vereffening van alle beslagbare goederen van de gefailleerde tot doel heeft (art. XX.98 WER). Het volledige vermogen van de gefailleerde vormt het onderpand voor zijn schuldeisers. De gezamenlijke schuldeisers moeten het vermogen van de gefailleerde evenwel nemen zoals ze het aantreffen op het moment van de faillietverklaring. Bij de uitoefening van hun verhaalsrecht worden ze geconfronteerd met goederen waarop (on)rechtstreeks een zakelijk of persoonlijk recht (vermogensrecht) rust ten voordele van een individuele schuldeiser met wie de gefailleerde in een contractuele verhouding staat. De gezamenlijke schuldeisers kunnen in beginsel niet meer rechten laten gelden dan de gefailleerde zelf. De verhaalsrechten van de gezamenlijke schuldeisers kunnen geen hogere waarde hebben dan het vermogen van de gefailleerde.

Essentieel is de vraag hoe de aanspraak van de gezamenlijke schuldeisers op goederen die bezwaard zijn met een vermogensrecht van een individuele schuldeiser beoordeeld moet worden. Er bestaat een conflict tussen de gezamenlijke schuldeisers enerzijds en een individuele schuldeiser anderzijds. Vermogensrechten van individuele schuldeisers kunnen de verhaalsrechten van de gezamenlijke schuldeisers immers beperken of zelfs volledig uithollen. De beoordeling van dit conflict vormt het zwaartepunt van dit onderzoek.

Het onderzoek spitst zich in het bijzonder toe op vermogensrechten die de individuele schuldeiser een aanspraak verlenen op een tot de failliete boedel behorend goed. De noodzaak aan theorievorming doet zich hoofdzakelijk voelen op het grenspunt van het faillissementsrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht. De onderzochte vermogensrechten worden naar inhoud opgedeeld in de verwervingsrechten, gebruiksrechten en verbodsrechten.

Datum:1 okt 2016 →  27 jun 2022
Trefwoorden:Law of obligations, Property law, Contract law, Bankruptcy law
Disciplines:Rechten, Andere rechten en juridische studies
Project type:PhD project