< Terug naar vorige pagina

Project

De Kerk in afwijking. Het ontwikkelen van een kritisch-theologisch begrip van het conflict rond normatieve beweringen in de Rooms-Katholieke Kerk en daarbuiten.

Religieuze gemeenschappen zoals de Rooms-Katholieke Kerk zijn beïnvloed door een conflict rond normen. Een theologische beoordeling hieromtrent wordt echter weinig in acht genomen. Deze kloof is ook reflectief binnen kritische theorieën: theologie en kritische theorieën zijn twee disciplines waarbinnen het theoretiseren rond normen een rol speelt; beiden erkennen ook een conflict van normen als een empirisch fenomeen. Maar zij hebben echter geen adequaat kader ontwikkelt dat aantoont hoe normativiteit geaard is in conflict. Dit leidt vaak tot een gebrek aan erkenning hoe binnenkerkelijke conflicten zijn gevormd door macro-maatschappelijke debatten. Dit project stelt tot doel om deze kloof te dichten door de RKK als voorbeeld te bestuderen om zo te begrijpen hoe conflict kan worden erkend als een fundamenteel deel van elke gemeenschap. Meer specifiek onderzoekt dit project gevallen van afwijking in de RKK door middel van een interdisciplinaire benadering dat postmoderne kritische theorieën, systematische theologie en reconstructief sociaal onderzoek bijeenbrengt om conflicten rond het normatief begrip van de RK traditie kritisch te beschrijven en theologisch te interpreteren. Het uiteindelijke doel is om (1) een theologisch robuuste interpretatie van de fundamentele rol van conflict in de RKK te ontwikkelen, dat kan dienen om (2) een kritisch-theoretisch kader te ontwikkelen dat de relatie tussen conflict en normativiteit in kaart brengt.

Datum:1 jan 2021 →  Heden
Trefwoorden:Roman Catholic Church, normative claims
Disciplines:Studie van het Christendom, Religie en samenleving, Fundamentele en systematische theologie, Politiek gedachtengoed