< Terug naar vorige pagina

Project

Cirrose op eencellig niveau: transcriptionele en metabolische profielen in het peritoneum ontrafeld

We streven ernaar om veranderingen in een cirrotisch peritoneum volledig te begrijpen door een gedecompenseerde cirrose en een unieke gezonde controlegroep parallel te analyseren.

Werkpakket 1 We streven ernaar om peritoneale immuuncellen op één celniveau te karakteriseren, waardoor we een volledige kaart maken van de immuunmodulerende eigenschappen van deze cellen.

Werkpakket 2 Daarnaast zullen we een overzicht creëren van metabole en immunologische substraten in de peritoneale holte, waarvan de hypothese dat ze de functionaliteit van de niche aansturen.

Werkpakket 3 Ten slotte willen we de peritoneale holte van cirrotische patiënten moduleren naar een normale homeostatische toestand, sterk geoptimaliseerd om pathogenen efficiënt te verwijderen en weefselherstel te initiëren wanneer de lever wordt overweldigd. Daarom zullen ex vivo functionele en metabole herbedradingsassays van cirrotische peritoneale cellen worden ontworpen op basis van de resultaten verkregen in werkpakket 1 en 2.

Deze studie zal inflammatoire en metabolische parameters / pathways onthullen die geassocieerd zijn met cirrose en / of infectie. Zeer uniek in deze studie is de state-of-the-art eencellige profilering en de vergelijking met gezonde controles. De kennis die binnen dit project wordt opgedaan, zal ons toelaten om peritoneale cellen te herbedraden naar een gezonde functionele staat, en zal de ontwikkeling van nieuwe therapeutische interventies ondersteunen.

Datum:1 jan 2021 →  31 dec 2022
Trefwoorden:cirrhosis, peritoneum
Disciplines:Inflammatie, Adaptieve immunologie, Hepatologie