< Terug naar vorige pagina

Project

De ‘i’ van CLIL. ‘Integratie’ in een context van Content and Language Integrated Learning: focus op de samenwerking tussen zaakvak- en vreemdetaalleraren en de consequenties van deze samenwerking voor de Pedagogical Practices.

CLIL is een onderwijsinnovatie die in Vlaanderen haar officiële intrede deed in september 2014. Het acroniem CLIL staat voor ‘Content and Language Integrated Learning’. In de naam zelf wordt dus gewezen op een vorm van ‘integratie’ tussen inhoud (content) en taal (language). Die integratie wordt ook wel aangeduid met de term ‘duale focus’: zowel de zaak(vak)inhoud als de vreemde taal (Vlaamse Regering, 2014, p. 7). Aangezien verondersteld wordt dat CLIL-leraren ‘geïntegreerd’ werken, d.w.z. zowel inhoudelijke als talige doelen nastreven, kan men verwachten dat zij hiertoe richtlijnen meekrijgen of geprofessionaliseerd worden. Nochtans ontbreekt het aan concrete aanwijzingen rond deze samenwerking tussen CLIL-zaakvakleraren en vreemdetaalleraren. De Vlaamse overheid specifieert niet wat hiermee bedoeld wordt. In haar CLIL-rapport betreurt de Vlaamse inspectiedienst dan ook dat de duale focus of de aandacht voor taalgericht vakonderwijs niet zijn opgenomen in de definitie van CLIL zoals die door de Vlaamse overheid wordt gehanteerd. (Vlaamse Onderwijsinspectie, 2017, p. 45). De inspectie stelt in haar CLIL-rapport vast dat het in veel scholen bedroevend gesteld is met de samenwerking tussen de taal- en CLIL-leraren en stelt dan ook onomwonden in haar rapport met aanbevelingen op microniveau: “Bouw structureel overleg uit tussen de CLIL-leraren en de taalleraren” (Vlaamse Onderwijsinspectie, 2017, p. 48). Vragen hierbij betreffen niet enkel ‘hoe samenwerken?’, maar ook ‘waartoe samenwerken?’ en ‘waarom samenwerken?’ Wat doen leraren wanneer ze samen rond de tafel zitten of afspraken maken? En hoe vertaalt deze samenwerking zich in hun respectieve klaspraktijken, t.t.z. in de gehanteerde didactieken in de CLIL-klas en in de vreemdetaalklas? Deze studie wil nagaan of en in welke mate een hechtere vorm van samenwerking tussen de zaakvak- en de taalleraar in een CLIL-context bijdraagt tot de ‘duale focus’ in de klaspraktijken van de betrokken leraren en hoe die samenwerking zich uit op de klasvloer.

Datum:1 feb 2021 →  Heden
Trefwoorden:CLIL, Content and Language Integrated Learning, Teacher collaboration, Language learning, Dual focus, Didactics, Pedagogical practices
Disciplines:Didactiek van schoolvakken, Taaldidactiek
Project type:PhD project