< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling en klinische implementatie van artificiële intelligentie in routine coloscopie om de behandeling van patiënten te verbeteren voor colon ziekten.

Dikke darmkanker is één van de meest voorkomende kankers in het Westen. Veel landen voerden een screeningprogramma in waarbij een coloscopie uitgevoerd wordt. Het succes hiervan hangt af van de kwaliteit van de procedure die erg kan verschillen: een patiënt die  een coloscopie ondergaat bij een arts die gemiddeld weinig poliepen oppikt, loopt een groter risico om toch nog een kanker te ontwikkelen. Screening gaat ook met een grotere kost gepaard omdat er vaak volstrekt goedaardige poliepen worden weggenomen die ook microscopisch onderzocht worden. Met optische diagnose kan men echter de aard van de poliep inschatten op basis van het endoscopisch beeld, wat kostenbesparend is. Ook het inschatten van de graad van ontsteking bij chronische ontstekingsziekte in de darm is erg afhankelijk van de endoscopist en vaak niet objectief. Een juiste inschatting van genezing kan echter belangrijk zijn om bij genezen patiënten dure en mogelijk gevaarlijke behandelingen te kunnen stoppen. In ons dagelijks leven is artificiële intelligentie (AI) al gekend (bv lichten die automatisch aanspringen wanneer men thuiskomt). Ook in geneeskunde kan AI de arts helpen in de behandeling van patiënten, de kwaliteit van zorg verbeteren en kostenbesparend zijn. In een multidisciplinaire samenwerking met ingenieurs willen we in dit project onze AI verder ontwikkelen en concreet klinisch implementeren om het oppikken en karakteriseren van poliepen te verbeteren en om ontsteking beter kwantitatief te meten.

Datum:1 jan 2021 →  Heden
Trefwoorden:Colorectal cancer, AI
Disciplines:Datavisualisatie en beeldvorming, Diagnostiek niet elders geclassificeerd, Gastro-enterologie, Gezondheidseconomie