< Terug naar vorige pagina

Project

Multi-omics ter opheldering van cellulaire recyclage tijdens verouderen

Een essentiële vraag in het verouderingsonderzoek is het behoud van een optimale homeostase van de lichaamsvloeistoffen tijdens de levensduur. Er zijn indicaties dat langlevende organismen daartoe berusten op de werking van specifieke endocytotische cellen, maar kennis over hoe deze cellen en hun recyclagecapaciteit veranderen tijdens veroudering is onbestaande.

In C. elegans, een veelgebruikt model in het verouderingsonderzoek, zijn twee verschillende levensduurverlengende interventies gekend die afhankelijk zijn van coelomocyten. Deze endocytotische cellen vormen daarom een excellent systeem om inzicht te verwerven in cellulaire recyclage tijdens veroudering.

Het doel van dit project is om C. elegans aan te wenden voor de karakterisatie van moleculaire veranderingen in coelomocyten tijdens veroudering. Hiervoor maken we gebruik van een geïntegreerde proteogenomics methode waarbij coelomocyt-gegenereerde en extern geproduceerde proteïnen kunnen onderscheiden worden, en die ook toestaat om veranderingen in hun regulatorische netwerken bloot te leggen. Dit biedt ons inzicht in de integratie van zowel cel-autonome veranderingen alsook diegene die voortkomen uit endocytose, vermits deze laatste ook beïnvloed worden door niet-coelomocytgerelateerde veranderingen. De ontdekte targets worden dan gevalideerd op hun causale rol in C. elegans en in primaire macrofagen, wat fundamenteel-biologische kennis zal verschaffen over deze gespecialiseerde cellulaire recyclage in veroudering.

Datum:1 jan 2021 →  Heden
Trefwoorden:ageing, C. elegans, cellular recycling, proteogenomics approach
Disciplines:Biologie van ongewervelden, Dierlijke cel- en moleculaire biologie, Dierlijke genetica, Proteomics, Transcriptomics