< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Marjolein Van Bavel

  • Onderzoeksexpertise  (University of Antwerp):Marjolein Van Bavel is een expert in geschiedenis van gender en lichamelijkheid, met een specifieke nadruk op vrouwen die sociale en lichamelijke normen overtreden. Marjolein beschouwt zulke transgressies door vrouwen als potentiële motoren voor emancipatie of historische verandering. Deze interesse vertaalde zich in onderzoek naar (1) Mexicaanse vrouwen die sinds de jaren 1930 actief waren in de bokssport en in lucha libre (worstelen) in Mexico, (2) naar Nederlandse en Britse vrouwen die sinds de jaren 1950 poseerden voor het mannenblad Playboy, en (3) naar Nederlandse vrouwen die sinds de jaren 1980 actief waren als bodybuildsters. Marjolein is ook een expert in de methode van mondelinge geschiedenis.
  • Trefwoorden  (University of Antwerp):MONDELINGE GESCHIEDENIS, MEXICAANSE GESCHIEDENIS, Historische wetenschappen
  • Disciplines  (KU Leuven):Cultuurgeschiedenis, Geschiedenis van Latijns-Amerika, Moderne en hedendaagse geschiedenis
  • Disciplines  (University of Antwerp):Cultuurgeschiedenis, Geschiedenis van Latijns-Amerika, Moderne en hedendaagse geschiedenis, Politieke geschiedenis
  • Onderzoekstechnieken  (University of Antwerp):Marjolein Van Bavel is een expert in theorie en methodologie van mondelinge geschiedenis en narratieve studies. Ze is ook gespecialiseerd in de kwalitatieve analyse van een reeks andere bronnen (zoals historische tijdschrift- en krantenpublicaties, overheidsbronnen, enz.), die zowel haar mondelinge geschiedenispraktijk informeren als ook analytisch worden gecombineerd met de data verzameld uit interviews.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise  (University of Antwerp):Academici, onderwijzers, studenten, journalisten, organisatoren van evenementen voor public engagement, enz.