< Terug naar vorige pagina

Project

Big data elektronenspectroscopie: elektronische en optische eigenschappen van materialen op basis van grote impulsgeresolveerd EELS datasets.

Materiaalkunde speelt een belangrijke rol voor de vooruitgang van bijna elk technologiegebied. Het rekent hierbij op de beschikbaarheid van karakterisatiemethoden om het gedrag en de eigenschappen van materialen te begrijpen. Transmissie-elektronenmicroscopie (TEM) is hiervoor een belangrijk hulpmiddel, omdat het ons toestaat de structuur van materialen en hun eigenschappen te onderzoeken met een ongeëvenaarde resolutie. Elektronen energieverlies spectroscopie (EELS) is een van de meest populaire karakterisatiemethoden die beschikbaar zijn in een TEM. De techniek staat ons toe om de samenstelling en eigenschappen te onderzoeken door de energie te analyseren die verloren gaat wanneer de elektronenstraal interageert met het materiaal. Mijn doel is om nieuwe eigenschappen met nanoschaalresolutie te meten door niet alleen het energieverlies maar ook de impulsverandering te analyseren. Meer specifiek wil ik de impulsverandering van de elektronen gebruiken om de elektromagnetische velden op nanoschaal in de optische resonanties van nanodeeltjes nauwkeuriger te meten. Bovendien is het met deze techniek mogelijk om de band gap en bandenstructuur van halfgeleiders en 2D-materialen met nanometerresolutie te onderzoeken, alsook de bindingsoriëntatie van atomen in complexe oxiden. Daarnaast wil ik een systeem ontwikkelen voor sub-THzspectroscopie op nanoschaal met behulp van een sinusvormig gepulseerde elektronenstraal om het materiaal met extreme spectrale precisie te exciteren.
Datum:1 okt 2020 →  30 sep 2023
Trefwoorden:ELECTRON ENERGY LOSS SPECTROSCOPY (EELS), ELEKTRONENMICROSCOPIE
Disciplines:Metrologie, Fotonica, opto-elektronica en optische communicatie, Kwantumfysica niet elders geclassificeerd, Nanoschaalkarakterisering, Materiaalwetenschappen en -techniek niet elders geclassificeerd
Project type:Samenwerkingsproject