< Terug naar vorige pagina

Project

Siliconen polsbandjes als persoonlijke blootstellingsmonitor om de interne blootstelling aan opkomende contaminanten te voorspellen (SWEEP).

Nieuwe verontreinigende stoffen (emerging contaminants-ECs) behoren tot een groep van synthetische chemicaliën die verspreid zijn in de omgeving. Het onderzoeken van hun concentraties en distributiepatronen in het milieu laat toe om een inschatting te maken van de mogelijke gezondheidsrisico's. Mensen worden continu blootgesteld aan een complex mengsel van chemicaliën en het accuraat vergaren van informatie over de persoonlijke blootstelling is een essentiële link tussen enerzijds de aanwezigheid van ECs en anderzijds de blootstelling en mogelijke effecten in de mens. Silicone polsbandjes adsorberen chemiscaliën en weerspiegelen hierdoor de complexe persoonlijke blootstelling over een langere periode. Samen met toxicokinetische gegevens kan deze informatie vertaald worden in de feitelijke blootstelling. In dit project zullen silicone polsbandjes gebruikt worden om de totale externe blootstelling aan ECs te bepalen op individueel niveau. De bepaling van externe en interne blootstelling biedt de mogelijkheid om een computationeel model te ontwikkelen dat de interne blootstelling kan berekenen op basis van de gemeten concentraties in polsbandjes. Het uiteindelijk resultaat is een verbeterd inzicht in de distributie van ECs in het milieu en het ontwerp van een nieuwe, vereenvoudigde benadering om de persoonlijke blootstelling op een individueel niveau te kunnen voorspellen. Dit biedt ook de mogelijkheid om eenvoudiger de chemische risico's van grote cohortes in te schatten.
Datum:1 nov 2020 →  Heden
Trefwoorden:MENSELIJKE BLOOTSTELLING
Disciplines:Analytische scheidings- en detectietechnieken, Instrumentele methoden, Milieuchemie, Andere omgevingswetenschappen niet elders geclassificeerd
Project type:Samenwerkingsproject